120 ton Belgische krieken om toenemende export Mort Subite te ondersteunen

vrijdag 31 juli 2020 —

De volumes van Brouwerij Mort Subite zitten in stijgende lijn. In 2019 werd meer dan 100.000 hectoliter bier gebrouwen door de Kobbegemse brouwer, komende van ongeveer 40.000 hectoliter in 2016. Een zeer sterke groei, met dank aan de wereldwijde export.

Julimaand is kriekenmaand. Zoals elk jaar breekt in de Kobbegemse brouwerij Mort Subite een zeer drukke periode aan. Momenteel worden de krieken geplukt en geleverd voor de kriekbieren van de brouwerij. Bruno Reinders, meesterbrouwer: “We kunnen ook dit jaar opnieuw rekenen op een goede oogst. We gebruiken uitsluitend Belgische krieken, afkomstig van onze leverancier Dpo-Belgium uit Sint-Margriete-Houtem bij Tienen. Voor onze bieren gebruiken we de krieksoorten Kelleries en Gorsem, traditioneel de variëteiten voor kriekbieren vanwege hun lekkere fris-zurige smaak.”

Niet minder dan 120.000 kilogram krieken vinden hun weg in bijvoorbeeld de Kriek Lambic en de Oude Kriek Lambic van Mort Subite, die daarmee de grootste afnemer is van Belgische krieken onder de Belgische brouwerijen. Al die krieken zijn hard nodig want in de laatste jaren zijn de volumes van de brouwerij sterk gegroeid, van 40.000 hectoliter in 2016 naar meer dan 100.000 hectoliter in 2019. Dat heeft alles te maken met de stijgende export. “89% van de volumes gaat namelijk naar het buitenland, de sterkste exportmarkten zijn Frankrijk en Nederland maar ook in Rusland en Japan worden de Kobbegemse bieren geapprecieerd,” zegt Bruno. Om die export te kunnen volgen werd afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de brouwerij, met als grootste blikvanger een nagelnieuwe brouwzaal.

De sterk stijgende volumes veranderen echter niets aan de traditionele, ambachtelijke brouwproces methode. Bruno Reinders: “Direct na aankomst in de brouwerij worden de krieken samen met de jonge lambiek, de basis voor de kriekbieren in de biertanks gemengd. De jonge lambiek met zijn wilde gisten en de rijpe krieken vol sap zijn ideaal om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden we het gistings-en brouwproces af, kan het bier gebotteld worden en op de markt komen.”

www.mort-subite.be