5.000 vrachtwagens per jaar minder dankzij biertrein

donderdag 6 juli 2017 —

Tussen de brouwerij in het Luikse Jupille van AB Inbev en het distributiecentrum van warenhuis Delhaize in het Oost-Vlaamse Ninove, wordt een 'biertrein' op het spoor gezet die het transport via de weg moet beperken. 'De biertrein is een sprekend voorbeeld van combimobiliteit, waarbij we 5.000 vrachtwagens van de weg halen', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De eerste testtrein kwam dinsdag aan in Ninove, melden de partners AB InBev, Delhaize, Remitrans, Lineas en de provincie Oost-Vlaanderen. 'Eens het project aan zijn volle capaciteit zit, kunnen er maar liefst 5.000 vrachtwagens per jaar van de weg worden gehaald. De bedoeling is om vanuit dit proefproject andere partners hierbij te betrekken', zeggen de initiatiefnemers.

Minder vrachtwagens op de wegen betekent ook minder CO2-uitstoot en minder fileleed, zegt Alexander Soenen, logistiek directeur bij AB InBev. 'We hebben de doelstelling om tegen eind 2017 minstens 25 procent CO2-reductie te doen. Dit zal er zeker toe bijdragen. Ook in het vermijden van de files dragen we ons steentje bij. De vrachtwagens leggen normaal het klassieke traject E40 en de Brusselse ring af.'