AB InBev klaar om SABMiller op te slokken

woensdag 3 mei 2017 —

 De aandeelhouders van zowel AB InBev als SABMiller hebben op 28 september de overname van de laatste door de eerste met een verpletterende meerderheid goedgekeurd.

Niets ligt de overname van de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller door zijn Belgisch-Braziliaanse concurrent AB InBev nog in de weg. Nadat eerder al concurrentiewaakhonden van over de hele wereld hun toestemming hadden gegeven, hebben gisteren ook de aandeelhouders van beide brouwers dat gedaan. Dat gebeurde met overtuigende scores. Meer dan 99 procent van de AB InBev-aandeelhouders verklaarde zich akkoord. Bij SABMiller lag het percentage op 95,5 procent.

Dat de aandeelhouders van AB InBev zich massaal akkoord zouden verklaren, was verwacht. Maar over de bereidheid van de SABMiller-aandeelhouders ontstond de afgelopen maanden meer voorzichtigheid, omdat er protest klonk bij enkele kleine aandeelhouders die niet tevreden waren over de prijs die AB InBev biedt.

AB InBev deed in november 2015 een bod op SABMiller in pond. Maar omdat het Verenigd Koninkrijk zich heeft voorgenomen om uit de EU te stappen, is de waarde van het pond gedaald. Dat was vooral nadelig voor de kleine aandeelhouders van SABMiller. De twee grootaandeelhouders - de tabaksgroep Altria en de Colombiaanse familie Santo Domingo - werden minder getroffen, omdat ze niet zoals de kleine aandeelhouders worden betaald met cash, maar met een mix van aandelen en cash.

Extra pijnlijk voor de kleine aandeelhouders is dat ze minder krijgen dan de twee grootaandeelhouders, die samen 40 procent van SABMiller controleren. Voor de brexitperikelen was het cashbod nog meer waard dan het gemengde.

In juli kwam AB InBev de klagende aandeelhouders tegemoet door zijn bod te verhogen naar 45 pond per aandeel. Daardoor biedt AB InBev nu 79 miljard pond (91,5 miljoen euro) voor SABMiller. Maar bij een harde kern van misnoegde aandeelhouders bleef gemor klinken. Gisteren werd duidelijk dat hun invloed bijna nihil was.

De komende weken zal AB InBev de deal afronden. Op 10 oktober vindt de eigenlijke samensmelting plaats. Een dag later noteert het aandeel van het nieuwe bedrijf voor de eerste keer op de Brusselse beurs.

Na de fusie zal AB InBev, dat dan een globaal marktaandeel van 30 procent heeft, zijn naam behouden. Bij eerdere overnames veranderde de brouwer steeds zijn naam. Na de fusie van het voormalige Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev noemde men het bedrijf InBev. Na de aankoop van het Amerikaanse Anheuser Busch werd dat AB InBev. Het logo verandert wel licht: de adelaar verdwijnt eruit. Die was een erfenis van Anheuser Busch, dat een adelaar in zijn logo had.

Tijdens de stemming herhaalde CEO Carlos Brito nogmaals waarom de overname voor zijn bedrijf zo belangrijk is. 'Dankzij deze deal krijgen we een betere toegang tot de Afrikaanse, de Aziatische en de Zuid-Amerikaanse markt. We moeten erkennen dat AB InBev tot nu geen mature aanwezigheid in Afrika had. Dat verandert nu.'

Bovendien kunnen veel kosten worden bespaard. 'We kunnen door de overname 1,4 miljard dollar kosten besparen over vier jaar. Daar komen nog 1,05 miljard dollar kostenbesparingen bij die SABMiller al wou realiseren.' 30 procent van de toale kostenbesparingen moet komen van het samenvoegen van hoofdkantoren, 25 procent van betere aankoopvoorwaarden voor grondstoffen en 45 procent door efficiënter te werken in de distributie en de productie.

 

Overname SABMiller brengt AB InBev in contact met Coca-Cola

Nu de overname van brouwer SABMiller weldra rond zou moeten zijn, duiken ook de speculaties op over nieuwe deals. In een bericht waarin persbureau Reuters analisten en bankiers aan het woord laat, duiken drie namen op die betrokken zouden kunnen worden bij een aan- of verkoop: Castel Group, Coca-Cola en Anadolu Efes.

Frisdrankgigant Coca-Cola zelf werd al enkele malen op lijstjes gesitueerd van mogelijke doelwitten, maar via de overname van SABMiller krijgt de Leuvense bierreus sowieso belangen in twee bedrijven die cola bottelen. Veel ruimte lijkt er in de bierwereld niet meer te zijn voor verdere consolidatie. Maar via de overname van SAB Miller zou het Franse Castel Group in het vizier kunnen komen. Het drankenbedrijf werkt nu reeds samen met SABMiller op de Afrikaanse markt voor bier en frisdrank.

En dan is er Coca-Cola Beverages Africa, een nieuw opgerichte entiteit die Coca-Cola bottelt voor de Afrikaanse markt en waarin SABMiller met 57 procent de grootste aandeelhouder is en The Coca-Cola Company een minderheidsbelang heeft. Volgens Reuters zou Coca-Cola door een clausule het recht hebben om SABMillers belang op te kopen.

Bij de Turkse brouwer Anadolu Efes heeft SABMiller een belang van 24 procent. Efes heeft dan weer net iets meer dan 50 procent van Coca-Cola Icecek in handen. Dat bedrijft verkoopt de populaire frisdrank in Turkije en enkele landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Ook hier heeft Coca-Cola zelf een minderheidsbelang.