Amerikaanse markt ambachtelijke bieren toont signalen van grotere maturiteit

vrijdag 27 april 2018 —

In de Verenigde Staten hebben ambachtelijke brouwerijen het voorbije jaar in totaal 25,4 miljoen vaten bier verkocht. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. De jaaromzet van de sector liep met 8 procent op tot 26 miljard dollar.

Daarmee hebben de ambachtelijke brouwers het voorbije jaar op de Amerikaanse markt een aandeel van 23,4 procent uitgebouwd. Eind vorig jaar waren in de Verenigde Staten 6.372 ambachtelijke brouwerijen operationeel. Er werden dat jaar 997 nieuwe productiesites in gebruik genomen.

In volumes vertegenwoordigden de ambachtelijke brouwers vorig jaar 12,7 procent van de totale Amerikaanse biermarkt. Microbrouwerijen en biercafés namen 76 procent van de groei van de ambachtelijke productie voor hun rekening. Er moet daarbij wel worden aangegeven dat de totale Amerikaanse biermarkt het voorbije jaar met een inkrimping van 1 procent werd geconfronteerd.

“De resultaten tonen aan dat de ambachtelijke bierproducenten zich steeds meer aan de nieuwe realiteiten van een matuur marktlandschap aanpassen,” beklemtoont Bart Watson, hoofdeconoom bij de Brewers Association.

“Er kan een aanhoudend nieuwe interesse in de opening van nieuwe brouwerijen worden opgemerkt, ook al wordt in een bijzonder concurrentiële omgeving gewerkt op een markt die slechts een groei met 5 procent laat optekenen," zegt Watson. "Ook hier is het aantal plaatsen op de markt beperkt. Dat verklaart het sluitingspercentage van 2,6 procent dat het voorbije jaar moest worden opgetekend."

In het begin van dit decennium hadden de ambachtelijke brouwerijen een aandeel van 5,7 procent op de Amerikaanse biermarkt. Dat was vier jaar geleden al opgelopen tot 11 procent. Toen was opgemerkt dat een aandeel van 20 procent tot de mogelijkheden zou behoren. De huidige cijfers maken volgens Watson echter duidelijk dat die ambities wellicht niet zullen kunnen worden gerealiseerd.

Geraamd wordt dat de volgende jaren in de Verenigde Staten nog eens ongeveer 2.500 nieuwe brouwerijen zullen worden opgestart. Die beweging zal volgens het rapport vooral geconcentreerd zijn in regio's waar op dit ogenblik nog steeds met een relatief beperkte dekking worden geconfronteerd.

Bron: Express Business