Belgische bierconsumptie daalt in België met 3,3 %. Export groeit met 8 %

vrijdag 2 juni 2017 —

De ‘Belgische Brouwers’ heeft haar jaarresultaten voor 2016 bekend gemaakt. De bierconsumptie op de Belgische markt (7.689.000 HL) is gedaald met 3,3 %. De export van Belgisch bier goed voor meer dan 65 % van de totale productie, stijgt met 8 % ten aanzien van 2015.

Jean-Louis Van de Perre, Voorzitter van de Belgische Brouwers licht toe: "In 2016 is het bierverbruik in België gedaald. Deze daling komt onder andere door het gecumuleerde effect van de tax shift, de terreurdreiging en de moeilijke situatie in horeca. Wij merken ook een verdere verschuiving van pils bieren naar speciale bieren."

Op het vlak van export was 2016 een sterk jaar met een stijging van 8 % globaal en meer dan 15 % buiten de EU. Jean-Louis Van de Perre hierover : "Onze export in het bijzonder buiten de EU is zeer succesvol. Markten zoals Amerika, China of Korea groeien exponentieel."

Op het vlak van investeringen was 2016 een recordjaar met ongeveer 250 miljoen EUR. Het aantal brouwerijen is gestegen van 199 naar 224.

Ook in 2016 bleef de federatie verder werken aan de generieke campagne "Fier op ons Bier". Die fierheid kende een apotheose eind vorig jaar met de erkenning van de Belgische biercultuur tot immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Deze erkenning wordt gevierd op 19 mei en de federatie doet een warme oproep naar alle Belgen om ook hùn fierheid voor deze erkenning te tonen en deze dag mee te toosten met een lekker Belgisch bier, uiteraard steeds met onze slogan in het achterhoofd "bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand."

Voor meer inlichtingen:

Jean-Louis Van de Perre, Voorzitter Belgische Brouwers

T : 0473/54 82 25

E : jeanlouis.vandeperre@belgianbrewers.be

De federatie ‘Belgische Brouwers’
"Belgische Brouwers" is één van de oudste beroepsverenigingen in de wereld en groepeert bijna alle brouwerijen van het land.
De vereniging heeft als doel: het informeren, ondersteunen en adviseren van de in België gevestigde brouwerijen in sectorgerelateerde dossiers voor het Belgisch bier
en dit door tijdig de juiste informatie aan leden of betrokken overheidsinstanties te bezorgen, zodat er op een efficiënte manier kan worden geanticipeerd op problemen,
gebeurtenissen en uitdagingen. Ze is actief zowel op nationaal als op internationaal niveau en op professioneel en interprofessioneel vlak.