Belgische whisky bij Filliers

vrijdag 6 december 2019 —

Filliers Distillery in Bachte (Deinze) lanceert een 10 jaar oude single malt whisky onder het motto ‘Product of Belgium’. “Het uitbrengen van een 10 jaar gerijpte premium Belgische single malt whisky past perfect in het DNA van Filliers”, klinkt het bij de directie en Bart Cnudde, de eerste ceo zonder de achternaam Filliers.

Na het succes van Filliers Dry Gin 28, één van de eerste Belgische gins en de geslaagde (her)lancering van de Barel Aged Genevers bouwt Filliers verder aan de toekomst. Zo wordt er nu ook gekeken naar de markt van de single malt whisky, volgens de stokerij één van de meest prestigieuze spirits ter wereld. Filliers single malt whisky is gemaakt met grondwater van eigen bodem en gemoute gerst van de hoogste kwaliteit. Verder is de whisky minimum 10 jaar gerijpt op sherryvaten van Europese eik. Hiermee is deze whisky meteen de oudste Belgische single malt whisky gerijpt op dit type vaten. Het rijpen op sherryvaten vraagt immers heel wat tijd en geduld. Daarmee is de Oost-Vlaamse distilleerderij zeker niet de enige in België. Wat de Filliers Single Malt Whisky Aged 10 Years wél uitzonderlijk maakt, is zijn leeftijd: 10 jaar rijping op sherryvaten. Dat was destijds een doordachte keuze: bourbonvaten doen de spirit sneller rijpen, maar sherryvaten zorgen dan weer voor meer complexiteit.

De lancering van deze tienjarige is nog maar een begin. Ruim een jaar geleden bouwde Filliers een oude ongebruikte schuur om tot stookhal, waarin twee gloednieuwe op maat gemaakte Schotse distillatieketels werden geïnstalleerd. De huidige whisky is echter nog gedistilleerd in de oude alambieken. Hoeveel flessen er precies op de markt komen, wil Filliers niet kwijt. Maar het zal hoe dan ook en beperkte release blijven. Een deel van de naar verluidt 2500 liter zou mogelijk nog opgespaard worden voor latere releases.

www.filliers.be