Betere bescherming voor KMO’s en zelfstandigen tegen mogelijk machtsmisbruik van veel grotere bedrijven

vrijdag 12 april 2019 —

Recentelijk heeft het parlement het wetsvoorstel goedgekeurd waarbij een wettelijke basis wordt gelegd om misbruik van machtsverhoudingen tussen bedrijven aan te pakken.

Door deze wettelijke basis kan voortaan worden opgetreden tegen diverse vormen van machtsmisbruik. Zo wordt een verbod op misbruik van een positie van economische afhankelijkheid ingeschreven in het mededingingsrecht. Daarnaast komt er een zwarte en grijze lijst van onrechtmatige clausules die niet langer mogen worden opgenomen in overeenkomsten. Tot slot wordt ook het algemene verbod van 'met de eerlijke marktpraktijken strijdige daden' uitgebreid met twee specifieke oneerlijke marktpraktijken: misleidende en agressieve. Met deze tool zal kunnen worden opgetreden tegen, bijvoorbeeld, de grote afnemer die aan het eind van het jaar een brief stuurt met de vraag om x % van de gefactureerde bedragen terug te storten "in het kader van de toekomstige relatie". Of tegen de oppermachtige afnemer die een loopje neemt met de afgesproken betaalhygiëne. Ook ondernemers verplichten bedingen te aanvaarden die niet vooraf gekend zijn, zal niet meer kunnen. Net zo min als het naar eigen goeddunken interpreteren van bepaalde contractuele afspraken (in eigen voordeel en ten nadele van de tegenpartij). Ook mag de ene partij de andere niet meer verhinderen om af te zien van elke vorm van verhaal bij betwistingen.

Het is de Belgische Mededingingsautoriteit die moet optreden wanneer de economisch afhankelijke positie van bepaalde ondernemers zou worden misbruikt door hun zakenrelaties.