Bottelgigant Refresco slaat grote slag in Verenigde Staten

vrijdag 11 augustus 2017 —

 

De Nederlandse sap- en frisdrankbottelaar Refresco heeft een forse overname gedaan in de VS. Het concern legt 1,1 miljard euro op tafel voor de bottelactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Cott. Daarmee wordt Refresco marktleider in de VS en Europa en de grootste onafhankelijke bottelaar ter wereld.

Door de overname groeit de groep, die ook een vestiging heeft in Ninove, naar een capaciteit van zo'n 12 miljard liter per jaar of bijna een verdubbeling van het huidige volume. De omzet maakt ook een flinke sprong: bij de 2,1 miljard euro van Refresco over 2016 komt 1,7 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) van Cott.

Toch bleken de beleggers niet tevreden want de koers van Refresco ging gisteren in Amsterdam omlaag (-4,7%). Dat komt door de kapitaalverhoging van 200 miljoen euro, in de vorm van nieuwe aandelen, om de overname te betalen. Maar ook door het feit dat een overname van Refresco door de Franse private-equitygroep PAI nu verder af lijkt. De afgelopen tijd was geregeld sprake van een mogelijk bod van PAI. Maar het nu vele maten grotere Refresco is een minder makkelijke prooi geworden.