Brouwerij Wilderen lanceert Betty Ford

vrijdag 12 april 2019 —

Met Betty Ford Premium Red Ale creëerde Brouwerij Wilderen een vlot doordrinkbaar bier geïnspireerd op het traditionele ‘Irish Red beer’. Het volmoutig hogegistingsbier van 5,2 vol.% is een antwoord de op veel sterkere ‘red ales’ of ‘rouges’ die thans worden uitgebracht. In tegenstelling tot deze zoete en zware bieren, werden er voor Betty Ford geen fruitextracten of zoetstoffen gebruikt.

De succesvolle introductie in Nederland leidde reeds na twee dagen tot heel wat vragen vanuit de Belgische markt. Betty Ford Premium Red Ale wordt ondertussen al in enkele Belgische horecazaken getapt met het oog op een verdere introductie.

In tegenstelling tot veel craft brewers die het ene na het andere bier lanceren, bereidt Brouwerij Wilderen de introductie van een nieuw bier nauwgezet voor en gaan er ook heel wat proefbrouwsels aan vooraf. Het vorige bier dat werd gelanceerd was immers Cuvée Clarisse (9,2 vol.%) in 2015.

“Mijn brouwmeester, Roland Vanderlinden, drong al geruime tijd aan op de creatie van een Irish Red Ale, het typische, volmoutige donker roodbruine hogegistingsbier in Ierse stijl”, opent Mike Janssen. “Inspelend op zowel de toenemende belangstelling voor ‘red ales’ en ‘rouges’ – de sterke hogegistingsbieren waarin rood fruit wordt verwerkt – als op de vraag naar minder alcoholische bieren hebben wij de Betty Ford Premium Red Ale van 5,2 vol.% ontwikkeld en dat op vraag van de Nederlandse Alliantie van Biertapperijen die een dertigtal speciaalbiercafés groepeert. Zij tappen de Betty Ford Premium Red Ale nu exclusief van het vat, waarna het bier vanaf begin mei ruimer wordt verspreid. Inmiddels hebben wij Betty Ford Premium Red Ale beperkt op vat geïntroduceerd in de eerste Limburgse horecazaken”.

Betty Ford is een heldere Premium Red Ale van 5,2 vol.% - vergelijkbaar met pilsbier en ‘Spéciale Belge’ bier - die zijn intense diep roodbruine kleur dankt aan de keuze van diverse donkere speciaalmouten. Het is een helder, volmondig en mild bier met een lichtjes bitterige hoptoets waardoor het ook zeer toegankelijk is.

En de naam Betty Ford? “Dat is met een knipoog naar de vroegere Amerikaanse presidentsvrouw Betty Ford die in de Verenigde Staten diverse centra oprichtte voor mensen met alcoholproblemen. In de huidige tendens van verantwoord omgaan met alcohol en eveneens de slagzin van Belgische Brouwers, ‘Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand’, is onze Betty Ford een eerbetoon aan de vrouw die mensen opnieuw op het rechte pad hielp.  Het kadert uiteraard ook in een algemene trend waarmee ‘craft brewers’ hun bier al eens een meer gedurfde naam geven”, zegt Mike Janssen. 

www.brouwerijwilderen.be