Coca-Cola: lager resultaat maar iets positiever over winstontwikkeling

vrijdag 28 juli 2017 —

The Coca-Cola Company heeft in het afgelopen kwartaal een lagere omzet en resultaat geboekt. Dit bleek op 27 juli tijdens de publicatie van de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van de Amerikaanse frisdrankproducent.

CEO James Quincey van Coca-Cola sprak van periode waarin de onderneming nadrukkelijk verandert, om te kunnen voldoen aan de veranderende smaak en voorkeuren van de consument. De topman wees daarbij onder andere op het snel groeiende merk Innocent en smoothy activiteiten van het bedrijf in Europa.

De omzet van de frisdrankgigant daalde van 11,5 miljard dollar in het tweede kwartaal vorig jaar naar 9,7 miljard dollar dit jaar. De daling van de omzet was onder andere het resultaat van de aanhoudende herverdeling van regio's en een negatief wisselkoerseffect. De volumes bleven stabiel, maar lagere marges zorgen voor minder inkomsten.

Coca-Cola boekte in het tweede kwartaal een operationeel resultaat van 2,1 miljard dollar, in vergelijking tot 2,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,4 miljard dollar, een daling van 60 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen de frisdrankgigant een nettowinst rapporteerde van maar liefst 3,5 miljard dollar.

De aangepaste winst per aandeel daalde van 0,79 dollar naar 0,32 dollar. Voor 2017 herhaalde de frisdrankgigant een autonome groei van 3 procent te voorzien en een toename van het operationeel resultaat tegen constante wisselkoersen met 7 tot 8 procent.