Corona lanceert op-elkaar-schroefbare blikjes

vrijdag 28 juni 2019 —

De Mexicaanse brouwer Grupo Modelo (AB InBev) heeft een eenvoudig systeem bedacht om blikjes zonder verpakkingsmateriaal tóch bijeen te houden: ze zijn voorzien van schroefdraad.

We vertellen u niets nieuws als we zeggen dat plastic een groot probleem is voor het milieu en voor de dieren die in het water leven. Tal van bedrijven en overheden zoeken dan ook oplossingen om de afvalberg gevoelig te verkleinen, bijvoorbeeld door plastic zakken in winkels af te schaffen.

Een 'sixpack' wordt doorgaans bij elkaar gehouden door ringen van plastic of in het beste geval van karton. Vooral de plastic ringen zijn echter een serieuze bedreiging voor vele vogels en zeedieren. Biermerk Corona heeft nu als eerste een systeem bedacht om blikjes bij elkaar te houden zonder dat er ander verpakkingsmateriaal nodig is: door de blikjes te voorzien van schroefdraad, kan je ze eenvoudig op elkaar schroeven. Het nieuwe systeem kreeg de naam 'Fit Packs' en het ontwerp viel deze week al in de prijzen in Frankrijk.

Overigens hoopt Corona dat ook andere producenten het blikje zullen gebruiken: er wordt geen patent aangevraagd voor het ontwerp en het kan dus door iedereen vrij nagemaakt worden.

 Ook andere drankproducenten ontwikkelden al alternatieven voor de klassieke plastic ringen: Saltwater Brewery uit Florida kwam enkele jaren gelden met verpakkingsmateriaal op basis van tarwe en gerst, die overblijven bij het brouwproces. Dat is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook eetbaar. Carlsberg gebruikt dan weer recycleerbare lijm om de blikjes te bundelen, waardoor er veel minder plastic nodig is. Een heleboel andere merken, waaronder Guinness, hebben het plastic vervangen door karton.

Bron: retaildetail