Cuvée Oncle Pol, Brouwerij De Leite

vrijdag 25 januari 2019 —

Brouwerij De Leite staat bekend voor zijn gevarieerd gamma bieren, zijn zin voor kunst en de speciale namen van de bieren.  Met de nieuwe CUVÉE ONCLE POL wordt die traditie verder gezet.

Brouwer Luc Vermeersch houdt van mensen.  Mensen zijn zijn passie.  Dat konden we ook al afleiden uit het verhaal in zijn recent verschenen boek “ Ondernemen met hoge goesting/gisting.  De kracht van mensen en waarden.”  Het is dan ook niet raar dat alle namen van ‘De Leite Bieren’ rond personen draaien.

Het eerste bier van de brouwerij in 2008, de ‘Femme Fatale’, werd snel vervoegd door de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van de brouwer.  Uit de liefde van de twee werd een kindje geboren, de tripel van het huis met de naam ‘Enfant Terriple’.  Daarna volgde een bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt.  Bitter is in het Frans ‘Amère’.  Het bitter bier kreeg de naam ‘ Ma Mère Spéciale’. 

Vanuit een sociaal engagement kwam er ook een bier die een vergeten groep in de herdenkingen van de grote oorlog in eer wilde herstellen : de moeders.  Het bier ‘Merci Maman’ laat de brouwer ook toe om te delen.  10% van de omzet van dit bier gaat immers naar een sociaal project.  Nu is dit gedurende 3 jaar het project ‘Kindia’.

De familie bieren werd ook versterkt met enkele zacht-zure exemplaren.  Allen bieren van gemengde gisting die zijn gerijpt op eiken vaten.  Het gaat om de Cuvée Mam’zelle,  Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise.  Die laatste is de Kriek van het huis.  De woordspeling : een Kriek is een ‘Cerise’ in het frans.  De brouwer maakte er een nonnetje van.  Cerise werd Soeur Ise…  Het nieuwe bier vervoegt deze laatste groep van zacht zure bieren.

De familie Vermeersch is een hechte familie.  De vader van Luc was de 7de telg in een familie van 9.  De vriendschap tussen de enig overlevende oom en neef Luc is heel groot.  De kranige 87-jarige ‘nonkel Pol’ is nog regelmatig de biljart-maat van de brouwer.

Al een tijd speelde Luc Vermeersch met het idee om een nieuw bier op te dragen aan dit bijzonder familie lid.  Er werd een tijd gespeeld met de naam ‘Cuvée Leopold’.  Die lag te dicht bij de naam van een bestaand bier.  Uiteindelijk landde het team bij de naam ‘Cuvée Oncle Pol’.

Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’.  Een blend tussen een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en vaten en een jong blond bier.

Alle etiketten van de bieren van brouwerij De Leite zijn getekend door kunstenaars van de familie.  Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch.  De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.

Brouwerij De Leite nodigde op dinsdag 22 januari een aantal mensen van de pers en de bierwereld uit.

Het bier zal voor het eerst aan het grote publiek worden voorgesteld op het Brugs Bierfestival op de markt in Brugge.  Dit festival gaat door gedurende het eerste weekend van Februari, op 2 & 3 februari.  Iedereen is er welkom.

www.deleite.be