De beste schuimwijn ter wereld komt van België!

vrijdag 24 mei 2019 —

De resultaten van de Concours Mondial de Bruxelles zijn elk jaar goed voor enkele opmerkelijke resultaten, maar niemand had ooit gedacht dat Belgische bubbels dít zouden teweegbrengen: beste van 730 ingezonden stalen!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in de categorie ‘mousserend’ met meer dan 700 deelnemende wijnen ging de hoofdprijs –Internationale Revelatie Mousserende Wijnen– naar een cuvée van het Belgische domein Chant d’Eole dat onder meer 200 champagnes achter zich liet.

De Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs van het genoemde Waalse (Quévy-le-Grand) domein liet 730 andere mousserende wijnen achter zich. Hubert Ewbank, CEO van het domein van 9 ha groot, reageerde verheugd: “Dit is een uitzonderlijke erkenning die ons bijzonder gelukkig en trots maakt, want we steken al onze passie en energie in onze mousserende wijnen. Ons doel is om de mensen te laten zien tot wat we in staat zijn. En wij geloven rotsvast dat we met de Belgische wijnen nog heel veel mensen zullen weten te verleiden. Het is ook leuk dat we stilaan van het cachet ‘het arme broertje van de champagne’ verlost raken en een eigen identiteit krijgen. Over rendabel worden durven we nog niet te dromen, daarvoor moet je 10 à 15 jaar aan het werk zijn.”

Opmerkelijk is dat de wijn een gewone Waalse mousserende wijn is zonder BOB. Om als Crémant de Wallonie erkend te worden, moet er manueel geoogst worden, en dat gebeurt vooralsnog niet. De wijn is een Blanc de Blancs gemaakt van 98% Chardonnay en 2% Pinot blanc die liefst 48 maanden sur lie rijpt.

De andere Belgische laureaten

Ook andere Belgische bubbelproducenten kijken terug op een erg geslaagde Concours :

Haalden goud:

  • L’Insoumise blanc van Vin de Liège (Souvignier, Johanniter)
  • Chapitre Brut Nature van La Ferme du Chapitre (Bronner, Helios)
  • Ruffus Brut Sauvage van Vignoble des Agaises (Chardonnay)

Haalden zilver:

  • Brut van Château de Bioul (Bronner, Johanniter)
  • Ruffus Rosé Brut van Vignoble des Agaises (Chardonnay, Pinot noir)
  • Chardonnay Meerdael Brut Blanc de Blancs (Chardonnay)

De volledige resultaten van de Concours Mondial vindt u via deze link vanaf dinsdag 21 mei concoursmondial.com