De Horeca komt altijd terug!

vrijdag 17 april 2020 —

De horeca kijkt aan tegen een verlies van een zevende van de jaaromzet, of 2,3 miljard euro. “De economische schade zal enorm zijn.” En toch is de horeca een blijver, als het coronavirus is uitgewoed.

De horeca klaagt graag. Over de moeilijke zoektocht naar personeel, want flexibiliteit is een must. Over de witte kassa, die veel horecamensen de handdoek in de ring deed gooien. Over de al decennia aanhoudende daling van de bierconsumptie in de horeca. Over de ‘wurgcontracten’ van gewiekste brouwers en drankenhandelaars. Over de torenhoge huurprijzen, aangewakkerd door het duurdere vastgoed. De cijfers geven de klagers gelijk.

Minstens zeven weken, tot en met zondag 3 mei, zijn alle horecazaken op slot. En terwijl ons land de maatregelen schoorvoetend versoepelt in een aantal sectoren, geldt dat niet voor de horeca. Volgens diverse scenario’s zou die als een van de laatste mogen heropstarten.

Voor zijn artikel over impact van coronacrisis op horecasector interviewde Wolfgang Riepl, van Trends, Matthias De Caluwé, gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen, maar ook Pascal Flisch, van TBI, Guy Dewulf, directeur van FEBED, en Filip Sevens, directeur van Prik&Tik. HIER het volledige tekst terugvinden.