De stokerij van Biercée gered door de Brouwerij des Légendes

vrijdag 14 juni 2019 —

De stokerij die in financiële problemen zat sinds enkele jaren had in februari 2019 een gerechtelijk akkoord aangevraagd.

De stokerij is gevestigd in het unieke kader van de Ferme de la Cour, een oude horigheid en gerechtshof van de Abdij van Lobbes, een juweel van het Waals patrimonium gelegen op de hoogvlakte van Ragnies op enkele kilometers van Thuin. De stokerij van Biercee is gespecialiseerd in “les eaux-de-vie” gemaakt uit fruit met als bekendste product hun « Eau de Villée . In de loop der jaren heeft de stokerij zijn gamma uitgebreid met 2 soorten Gin (Floral et London dry Gin) en een Rye Whisky en nog andere spirituele dranken.

De natuur, het fruit en de mensen… Met deze lijfspreuk heeft de stokerij een uitstekende reputatie weten uit te bouwen sinds zijn ontstaan in 1946.

Het gaat hier dus over een echt erfgoed die het verdient om gered te worden!

Het is deze manier van werken die de heer Delcoigne Pierre, oprichter van de Brasserie des Légendes, geïnspireerd heeft om deze stokerij een nieuw leven te geven!

De Brasserie des Légendes werd uit 4 potentiële overnemers gekozen.

De belangrijkste troeven van haar voorstel:

  • De continuïteit van de productiewerkzaamheden
  • De overname van alle werknemers
  • Een ontwerp van ontwikkeling op het Belgische markt en in buitenland,
  • Een ontwikkeling van de toeristische activiteiten
  • Investeringen op de site

In het jaar 2000 wordt de Brasserie des Géants opgestart in het prachtige kader van het kasteel van Irchonwelz (Anno 1161 – Markies de Trazegnies) met de lancering van het eerste bier « Gouyasse ». Dit tot groot genoegen van de lokale bevolking en fans van de Ducasse d’Ath. Het op punt stellen van het bier had enkele maanden nodig gehad in het hartje van de brouwerij in Irchonwelez. Pierre Delcoigne, ingenieur brouwer (UCL van opleiding en zijn echtgenote Wergifosse, Ingenieur Chemie et bio-industrie hadden het straffe plan om een artisanale brouwerij te beginnen in het midden van « les pays vert »

6 jaar later vieren we een legendarisch huwelijk tussen een reus (Goliath) en een heks (Quintine) met de overname van de brasserie Ellezelloise. De Brasserie des légendes was geboren!

De lokale brasserie Ellezelloize welke werd opgericht in 1993, produceerde op het ogenblik een gelijkaardig volume als dat van de brasserie des géants. Omdat er geen overnemer werd gevonden en omdat er steeds meer problemen opdoken bij het beheer van de brouwerij, besloot de oprichter een nieuwe overnemer die de site verder zou uitbouwen en zou investeren in de productie en verdere ontwikkeling van hun bieren. Mede hierdoor koos hij voor een overname door de brasserie des géants. Door de jaren heen heeft deze overnamen ervoor gezorgd dat beide merken verder ontwikkeld werden met het behoud van beide productielocaties.

www.brasseriedeslegendes.be