De wijntrends van 2020 en hoe je webshop erop inspeelt

vrijdag 26 juni 2020 —

Nu we bijna halverwege het jaar zijn, en de zomer in het vooruitzicht ligt, is dit het uitgelezen moment om te kijken naar dé wijntrends van 2020. En te zien hoe je er met je webshop op inspeelt. Hieronder zijn 5 tips.

Biowijn en Veganwijn

De Bourgondiër eet en drinkt graag lekker, zoveel is zeker. Maar de laatste jaren eet hij ook gezonder. Je hoeft maar door de stadsstraten te wandelen (of naar Ubereats en Deliveroo te surfen) en je ziet bosjes vegetarische, vegan en biologische restaurants opduiken.

Die gezonde levensstijl zet zich ook door in wijnen. Biowijnen zijn gemaakt zonder smaak-, geur- of kleurstoffen en met minder toevoeging van sulfiet. Dit zorgt voor een gezondere wijn. Wijnproducenten maken ook vaak gebruik van dierlijke eiwitten in het productieproces, wat bij vegans natuurlijk niet door de beugel kan.

Op je webshop voeg je best aparte secties voor deze wijnsoorten toe. Je geeft de afzonderlijke wijnen dan best de kenmerken ‘biologisch’ of ‘vegan’. Zo kunnen klanten filteren op de juiste wijnen of gewoon ‘vegan’ in de zoekbalk intikken.

Alcoholvrije wijntrends

Alcoholvrije en alcohollichte bieren zijn beter bekend bij het brede publiek, maar ook alcoholvrije wijnen maken langzaamaan hun opwachting.

Nu de lockdown verdwijnt zullen zomerse BBQ’s, dineetjes bij vrienden en gezellige onderonsjes weer deel gaan uitmaken van de Belgische zomer. Daar komt natuurlijk bij dat iedereen op het einde van de avond terug naar huis moet rijden.

Een breed aanbod aan alcoholvrije wijnen is dus zeker op z’n plaats in elke dranken- en wijnhandel.

Rosé hoort eindelijk weer bij de wijntrends

Zowel in 2018 als 2019 steeg de verkoop van rosé wijn. Daar hebben de lange, hete zomers waarschijnlijk wel iets mee te maken, maar hoe dan ook: rosé is here to stay.

Daar speel je best op in door rosé wijnen een marketing-duwtje in de rug te geven. Folders en displays in je winkels helpen natuurlijk altijd, maar je kan ook in je webshop reclame maken voor favoriete rosés. Zo kan je bijvoorbeeld in image met link naar je rosé-sectie laten opduiken wanneer klanten inloggen. Of je voert een promotieactie voor roséwijnen. Goeie webshop- en ERP- software laat je makkelijk toe om promoties enkel te laten gelden voor wijnen met ‘rosé’ als kenmerk.

Italiaanse wijnen worden populairder

Hoewel we in België nog altijd graag Franse wijnen drinken, worden ook andere wijnlanden steeds populairder.

Italiaanse wijnen staan gekend om hun diversiteit: in smaak, productie, en bijhorende maaltijden. Belgen zijn misschien minder bekend met de Italiaanse toppers, maar dat is makkelijk op te lossen door je productpagina’s op je webshop te vullen met allerlei kenmerken. Zo geef je een wijn bijvoorbeeld ‘rood vlees’, ‘vis’ of ‘pasta’ als kenmerk mee.

Dat heeft als dubbel voordeel dat klanten op je productpagina’s weten bij welke maaltijd ze de wijn kunnen serveren én dat klanten op je website naar ‘pasta’ kunnen zoeken en meteen bij de juiste wijn uitkomen.

Halve flesjes wijn doen het goed

Ongeveer 1 op 3 huishoudens bestaat uit één persoon. Dat betekent dat je er twee tot drie dagen van moet drinken als je er eentje opentrekt.

Halve flesjes bieden de ideale oplossingen en horen al enkele jaren bij de opkomende wijntrends. Eén of twee glazen bij het eten of bij je favoriete Netflix bingewatching serie is de ideale ontspanner.

Klanten zijn zich niet altijd bewust van de optie. Dat kan je opnieuw doen door een sectie ‘kleinere flesjes’ te maken en die prominent in je menu te zetten. Maar je kan verder gaan. Zie je dat klanten een relatief klein aantal flessen kopen (1 fles rode en 1 fles witte, bijvoorbeeld), dan kan je voor het check-out proces vermelden dat ze ook kleine flesjes kunnen kopen. Zo leid je de sporadische wijndrinker naar een selectie die op zijn lijf geschreven is.

Wijnen en andere dranken vlot beheren in je kassa- of bedrijfssoftware

Inspelen op deze wijntrends is gemakkelijk met de juiste bedrijfssoftware en gekoppelde webshop. Met DrinkMaster, de ERP-oplossing voor drank- en wijnhandels beheer je gemakkelijk je artikelen en prijzen. En dat heeft verschillende voordelen:

Artikelen zoals wijnen en andere dranken kan je voorzien van artikelkenmerken zoals de druivensoort, de regio, de kleur, bijhorende gerechten, … Zo kan je jouw klanten meteen de juiste producten adviseren en deze kenmerken kunnen ook op je webshop getoond worden waardoor de surfer zelf kan filteren tot op het perfecte flesje! 

  • Business intelligence & rapportering van je verkoopcijfers kan je makkelijk opsplitsen volgens deze kenmerken. Zo weet je meteen wat goed verkoopt en wat niet!
  • Snel technische fiches maken voor wijnen met die kenmerken.
  • Je webshop verbeteren en online verkoop stimuleren.

Graag wat meer tips & tricks voor je dranken- en wijnhandel webshop? Onze consultant weet raad:

JANY SCHAMELHOUT, DrinkMaster adviseur

jany.schamelhout@sde.be  0479 79 58 35 Boek een afspraak

Publireportage DrinkMaster