Drankenhandel solidair? JA!

vrijdag 17 april 2020 —

Nu we één maand leven onder de strenge maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, springen sociale initiatieven overal te voorschijn. Buren, straten, wijken en gemeenten bundelen de krachten. Het lijkt vooral de bedoeling om eenzame mensen te helpen, bejaarden te steunen en ervoor te zorgen dat niemand in de problemen komt. Ook het brengen van een klein straaltje hoop met een lied of een kaartje maakt kan al het verschil. Ook drankenhandelaars springen mee in de bres en helpen collega’s of buren.

Hierna hebben we meerdere voorbeelden van FEBED leden die hun solidariteit met ziekenhuizen, collega's of horecaklanten tonen.

Drinkcenter De Keyzer – #mouvementchoukesolidaire

Chouke Soup is het resultaat van een lange vriendschap tussen Angelo Russo, Belgische chef met Italiaanse roots (Mr. Créatif - Ruta) en Wim Verschueren (Mr. Rock’n’Roll - Baga), beiden Brusseleirs sinds meer dan 20 jaar.

Samen met Angelo Russo heeft op 4 en 11 april Drinkcenter De Keyzer de medewerkers van SPOED van Hôpital Saint Pierre en Hôpital d’Ixelles groenten, fruit, brood en dranken gaan ter beschikking stellen ! "Dag en nacht staan zij voor ons allemaal klaar", zegt Marc De Keyzer, en staan ze zelf soms in rijen te wachten voor eten en drinken, we vonden dat we hier iets moesten aan veranderen zo dat zij niet in de rij moeten wachten voor eten en drinken na 12uur gewerkt te hebben!".

Ets Daune-Habaru: drankjes voor ziekenhuis

Etablissements Daune-Habaru, drankenhandelaar in Sainte-Marie-sur-Semois (Provincie Luxemburg) toonde zijn grootmoedigheid aan het ziekenhuispersoneel van Aarlen.

"Wij wilden deze mensen op onze eigen manier steunen voor het heldhaftig werk dat 24 uur per dag wordt gedaan. Wij wilden hen een glimp van aanmoediging geven tijdens hun werk, maar ook een paar momentjes van ontsnappen uit hun dagelijks leven", verklaart Sandrine Pirlot, van Ets Daune.

Deze drankjes zullen hen helpen om hun sterkte te herwinnen en van moed voor de toekomst volledig te zijn.

Drankencentrale Maes: steunactie voor horeca

Drankencentrale Maes, uit Dendermonde, wil een helpende hand aan zijn horecaklanten aanbieden.

De firma bevoorraadt doorgaans zelf liefst 120 horecazaken in de regio, maar die zijn nu allemaal gesloten. "We weten dus heel goed wat dat teweeg brengt", zegt Bart Maes. "Daarom zijn we zelf aan het nadenken gegaan over hoe we die horecamensen kunnen helpen om te overleven."

De drankencentrale is met leveringen aan huis begonnen, en koppelt daar een aparte actie aan. "Er zijn toch heel wat mensen die in deze crisis niet goed buiten durven komen en met thuisleveringen komen we daar aan tegemoet", klinkt het. "Tegelijk kunnen ook ander particulieren er gebruik van maken. Bij elke levering ontvangt de klant een waardebon van 5 €. Die kunnen ze later spenderen in één van onze 120 horecazaken, als die weer open mogen. Als deze crisis voorbij is, kunnen mensen er dan iets op drinken en dat brengt meteen terug leven in de horeca.

De bons kunnen ze ook aankopen in de winkel. Het drankencentrale betaalt deze terug aan de uitbater tot 31.12.2020.

Drankenservice Schoentjes: koopt lokaal!

Olivier Huygens, van Drankenservice Schoentjes, heeft het initiatief genomen om in Sint-Pieters-Leeuw bijna alle lokale handelaars te contacteren en hen de kans gegeven een videoboodschap op te nemen. "Deze boodschap kunnen ze me via whatsapp of een ander medium bezorgen", zegt Olivier. "Na een 8-tal ontvangen boodschappen van max. 20 seconden maak ik er dan een leuke combinatie van boodschappen van in 1 video. Zo kan de lokale handelaar die nog actief is zijn/haar persoonlijke boodschap nalaten hoe bv. zijn werking momenteel is en de handelaar die omwille van de corona-maatregelen verplicht heeft moeten sluiten, een hart onder de riem steken.

Zo blijft de handelaar toch steeds beetje in het geheugen van de burger en vergeet men hem/haar niet. Belangrijk voor de periode post-corona. Belangrijk ook dat men nu meer dan ooit LOKAAL KOOPT."