FeBeD News 2 juni 2017

vrijdag 2 juni 2017 —

Europese koepel van drankenhandelaars houdt jaarvergadering in Zwitserland

Op 18 en 19 mei organiseerde de Europese koepel van drankenhandelaars - CEGROBB (Communauté Européenne des associations du commerce de Gros en Bières et autres Boissons) - haar jaarvergadering in het Zwitserse Luzern. Uit de verschillende commentaren van de nationale federaties bleek alvast dat de consumptie en zeker de bierconsumptie er in het algemeen op achteruit gaat ten voordele van de off-trade markt. Spanje blijkt de uitzondering op de regel te zijn omwille van de sterke toename van toeristen die het land als hun vakantiebestemming kiezen.

Het dossier van de herbruikbare verpakkingen stond prominent op de agenda. Het thema wordt dan ook steeds belangrijker in Europa. Glazen verpakkingen zijn veel milieuvriendelijker in vergelijking met plastic verpakkingen en passen dus veel beter in het concept van de circulaire economie. Dit is met andere woorden een element dat in het voordeel speelt van de traditionele drankenhandel en waarop deze dus kan inspelen. Als federaties van drankenhandelaars is het onze taak om de consumenten en de verschillende overheden hier op te blijven wijzen. Ook FEBED zal hier de nodige aandacht aan schenken de komende maanden.

Inzake de code 95 (verplichte opleiding voor vrachtwagenchauffeurs) bekijkt CEGROBB of er een versoepeling kan komen voor de gehele sector. Uiteindelijk is transport niet de hoofdactiviteit van de drankenhandel en de vraag kan dan ook gesteld worden waarom drankenhandelaars aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als de transportsector.

Andere dossiers die uitgebreid werden behandeld zijn: de truck claim, waterfilters, datagathering en digitalisering. Voor elk van deze dossiers zal FEBED u verder informeren van zodra er meer nieuws beschikbaar is. 

Belgische bierconsumptie daalt in België met 3,3 %

De Belgische Brouwers publiceerden op 12 mei hun jaarresultaten. Daaruit bleek dat de bierconsumptie op de Belgische markt is gedaald met 3,3%. De totale consumptie bedraagt nu 7.689.000 HL. Volgens Jean-Louis Van de Perre, Voorzitter van de Belgische Brouwers, is dit “een gecumuleerd effect te wijten aan de taks shift, de terreurdreiging en de moeilijke situatie in de horeca.” Voorts merken de Belgische Brouwers ook een verdere verschuiving van pils bieren naar speciale bieren. De export van Belgisch bier steeg in 2016 met 8%. De export van Belgisch bier is goed voor 65% van de totale productie.

Op het vlak van investeringen was 2016 een recordjaar met ongeveer 250 miljoen euro. Het aantal brouwerijen is gestegen van 199 naar 224.

HIER kan u het persbericht van de Belgische Brouwers raadplegen.

Helft cafés overleeft eerste vijf jaar niet

In 2016 waren er 5.237 starters in de horeca in België. Dat blijkt uit cijfers van Graydon, UNIZO en UCM.

Ten opzichte van het voorgaande jaar is dat een stijging met 5,8%. Omdat het aantal faillissementen in de sector echter ook toenam tot 5.511 is er een netto verlies van 274 horecazaken.

Nog uit de cijfers blijkt dat 55,9% van de starters in de horeca de eerste vijf jaar overleeft. Een kleine helft overleeft de eerste 5 jaar dus niet. Na twee jaar tijd blijk zelfs dat 19,1% van de starters al opnieuw is gestopt.

9 september is Dag van de Bierconsument

Op zaterdag 9 september organiseert Zythos in samenwerking met FEBED, de Belgische Brouwers en Horeca Vlaanderen de Dag van de Bierconsument. Drankenhandels, brouwers, cafés… worden door Zythos uitgenodigd om hun bierconsumenten iets extra’s te bieden. Dat kan een degustatie zijn bij een drankenhandelaar, brouwerij…, een rondleiding in het bedrijf, een kleine attentie… Er zullen affiches ter beschikking gesteld worden aan alle deelnemende zaken. Meer informatie zal u later worden bezorgd.

Nieuwe FAVV tarieven in 2018

Het FAVV heeft de nieuwe tarieven van de heffingen aangekondigd. Het gaat om de heffingen die het Agentschap in 2018 zal factureren. Voor de detail- en groothandel blijven deze zo goed als stabiel. Voor de horeca stijgen ze lichtjes. Raadpleeg HIER het detail van de nieuwe tarieven.

Wat te doen in geval van een cyberaanval?

Recent was er heel wat te doen over een nieuw computervirus dat de ICT-systemen van bedrijven via Ransomware onbruikbaar maakt. Ransomware is een computervirus dat zich in uw computer of smartphone nestelt, er uw bestanden versleutelt en ze pas vrijgeeft na betaling van losgeld. Het Centrum voor Cybersecurity maakte samen met het Federale Cyber Emergency Team (CERT) een document op gericht met info voor bedrijven. Het geeft een duidelijk overzicht van de maatregelen die je kan treffen om je te beschermen tegen ransomware besmettingen. Bovendien kan je er ook in lezen wat je moet doen wanneer je toch door een ransomware besmet bent.

Er bestaan trouwens nog meer risico’s dan enkel ransomware. Het CERT is het federale cyber emergency team, dat als neutrale specialist in internet- en netwerkveiligheid uw bedrijf kan helpen indien zich diverse vormen cybercrime zich zouden voordoen in uw bedrijf.

Klik HIER voor meer informatie.

 

  Met speciale dank aan

Volg ons op Facebook en op Twitter!