Folkgroep Arjaun bekroond met HORAL Lambic Award 2018

vrijdag 11 januari 2019 —

De Lambic Award is een onderscheiding die door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar viel de eer te beurt aan de Pajotse folkgroep Arjaun.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Elf producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.

Dat ze bij Arjaun een boontje hebben voor de geuze, is geen geheim voor hun fans en vrienden. Lambiek, geuze en kriek konen met de regelmaat van de klok voor in hun liederen. Tijdens hun optredens mag ook de geuze nooit ontbreken om de stembanden te verfrissen. Ze brachten in 2007 zelfs een CD uit met als titel: ‘Vivan de gees’, vrij vertaald: ‘Leve de Geuze’.

 Arjaun is niet alleen in het Pajottenland maar ook ver daarbuiten zeer populair. In hun liederen mengen de leden van de folkgroep mooie volksverhalen met fijne humor. Het zijn dikwijls goed in de oren klinkende deuntjes die ook door het publiek makkelijk kunnen meegezongen worden. Los van het feit dat de groepsleden stuk voor stuk geuzeliefhebbers zijn, verwijzen verschillende liedjes uitdrukkelijk naar onze eet- en drinkcultuur, en meer in het bijzonder naar geuze, faro en andere lambiekbieren”, zegt HORAL-voorzitter Frank Boon. “Arjaun wordt aanzien als een echte streekambassadeur. Via hun muziek spelen zij een belangrijke rol bij de promotie van onze traditionele lambiekbieren, en van ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder. Het was dan ook geen verrassing dat de leden van de Hoge Raad dit jaar heel snel tot een consensus zijn gekomen om de Lambic Award 2018 aan de muzikanten van Arjaun toe te kennen.

www.horal.be