Groepsvordering Truck Kartel

vrijdag 30 juni 2017 —

Beste drankenhandelaar,

Als FEBED hebben we eerder een oproep gelanceerd naar interesse bij de drankenhandelaars om compensaties te eisen in het kader van het zogenaamde dossier van het Truck Kartel. We zetten hierbij nog eens alle info op een rijtje die we ondertussen verzamelden. We zijn als FEBED sowieso in contact met diverse stakeholders teneinde jullie ook de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan de geplande groepsvordering.

Wat is het Truck Kartel?

Het Truck Kartel verwijst naar de illegale prijsafspraken die de fabrikanten Scania, MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF maakten tijdens de periode 1997-2011. Specifiek gaat het om voertuigen van meer dan 6 ton die in deze periode werden aangekocht, geleased of gehuurd.

Wat heeft de Europese Commissie geoordeeld?

Vorig jaar heeft de Europese Commissie aangekondigd dat MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF het Europese mededingingsrecht hebben geschonden. De fabrikanten hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en zijn akkoord gegaan met een schikking met de Europese Commissie. De Commissie heeft hen daarop een recordboete van €2.93 miljard opgelegd. Er was ook een procedure aangespannen door de Commissie tegen Scania, maar Scania is echter geen onderdeel van de getroffen schikking. Het onderzoek van de Commissie naar Scania zal dan ook voortduren.

Wat zijn de implicaties voor de bedrijven?

Omwille van de veroordeling van de Europese Commissie ontstaat de juridische mogelijkheid om als bedrijf een compensatie te eisen voor de geleden schade te wijten aan het kartel.

Hoe wordt de schade berekend en bewezen?

Het uitgangspunt voor het berekenen van de geleden schade is de aankoop (of leasing) van vrachtwagens die geproduceerd werden door leden van het kartel tussen januari 1997 en januari 2011. Het is belangrijk dat u over aankoopfacturen beschikt om de geleden schade te kunnen documenteren. Uiteindelijk zal een vergelijking worden gemaakt tussen de werkelijk betaalde prijs voor de aanschaf of leasing van een truck en de prijs die u normaal zou betaald hebben indien er geen kartel was geweest.

Hoe kan je deelnemen aan de groepsvordering?

Als FEBED bekijken we samen met andere stakeholders hoe u als onderneming kan deelnamen aan de groepsvordering. Bij interesse om deel te nemen aan de groepsvordering vragen we u om ons kort via mail (info@febed.be) hiervan op de hoogte te brengen. Diverse FEBED leden hebben dit ondertussen ook gedaan, zij hoeven niet opnieuw hun interesse te melden maar zullen wel binnenkort verdere details ontvangen over hoe ze zich kunnen inschrijven voor de groepsvordering.

Wat kost deelname aan de groepsvordering?

Deelname aan de groepsvordering kost u niets. Het enige wat u moet doen is de nodige bewijzen aanleveren onder de vorm van aankoopfacturen of leasedocumenten. De groepsvordering zelf zal worden uitgevoerd via het principe ‘no cure, no pay’. Dit betekent dat u niets betaalt om deel te nemen aan de groepsvordering. Indien de groepsvordering faalt zal u dit niets kosten. Indien de groepsvordering compensaties kan bekomen zal er een succes fee aangerekend worden die van de compensatie wordt afgetrokken.

Zal ik altijd een compensatie krijgen en hoe lang zal dat duren?

Succes is niet gegarandeerd. De fabrikanten die deelnamen aan het kartel zullen uiteraard alles uit de kast halen om aan te tonen dat de geleden schade helemaal niet groot is en het kartel dus niet echt een verschil heeft gemaakt in de prijs die u uiteindelijk betaalde voor uw truck(s). Op basis van eerdere gelijkaardige groepsvorderingen mag u aannemen dat de groepsvordering tot 5 jaar kan duren vooraleer er een definitieve beslissing valt en u van een mogelijke compensatie kan genieten.

Aarzel niet om contact met ons te nemen indien u verdere vragen zou hebben over dit dossier. De drankenhandelaars die aangeven via  info@febed.beinfo@febed.be dat ze willen deelnemen aan de groepsvordering zullen binnenkort meer details ontvangen over hoe ze zich kunnen inschrijven.

Met vriendelijke groeten,

Gilles Vandorpe

Directeur FEBED