Met Lazarus streeft AB InBev naar een daling van overmatig drankverbruik

vrijdag 11 januari 2019 —

AB InBev, stad Leuven, KU Leuven en UZ Leuven bundelen hun krachten in het Leuvense Smart Drinking pilootproject ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’. Dat ambitieus project wil tegen eind 2020 onverantwoorde alcoholconsumptie in de stad Leuven met 10 procent doen dalen.

Door de krachten te bundelen werkt Lazarus vanuit een 360 graden aanpak. De partners van Lazarus willen het overmatig gebruik van alcohol ombuigen naar een slim omgaan met alcohol. Alhoewel matig alcoholgebruik op gepaste momenten een onderdeel kan zijn van plezier, wil het Lazarusproject de evidente link tussen plezier en alcoholgebruik doorbreken en een nuchtere kijk op alcohol creëren.

 ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’ is een van de pilootprojecten die de onafhankelijke stichting AB-InBev foundation in zes steden over de hele wereld in het kader van de Global Smart Drinking Goals initieert. Naast Leuven zijn ook Brasilia in Brazilië, Zacatecas in Mexico, Johannesburg in Zuid-Afrika, Jiangshan in China en Colombus Ohio in de Verenigde Staten ‘City Pilot’.

Lazarus is misschien niet onmiddellijk een naam die je met Smart Drinking associeert… Toch is Lazarus ook een man die in de Egyptische mythologie en later ook in de Bijbel uit de dood is opgestaan en een tweede kans kreeg. In het Hebreeuws betekent de naam ook Gods hulp.

Het Leuvense Lazarusproject wil niet voor God spelen, maar wil wel een hand toesteken naar de Leuvense inwoners, scholieren en studenten. Je hoeft je niet Lazarus te drinken om plezier te maken op café, in de sportclub, op kot, onder vrienden. Met de verschillende partners plant ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’ interventies om jongeren, studenten én volwassenen slim te laten drinken, bijvoorbeeld door het genieten van een glas bier of wijn af te wisselen met niet-alcoholische alternatieven. Er zijn immers genoeg lekkere drankjes, of het nu niet- of laag-alcoholische bieren zijn of zelfgemaakte ijsthee of limonade. Ook water-tastings zijn in vandaag. Door alternatieven aan te wijzen en mensen bewust te maken van hun drinkgedrag wil het Lazarus de evidente link tussen plezier maken en te diep in het glas kijken doorbreken.

www.lazarusproject.be