Minister Tommelein schrapt belasting op speeltoestellen

vrijdag 27 april 2018 —

Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein hervormt de belasting op kansspelen en speeltoestellen. Vanaf 2019 verdwijnt de belasting op speeltoestellen zoals tafelvoetbal, biljart, flipperkast en jukebox. De belasting op echte goktoestellen zoals Bingo stijgt dan weer van 3.570 euro naar 4.000 euro.

Eind vorig jaar besliste de Vlaamse Regering al om vanaf 2019 zelf in te staan voor de inning van de belasting op kansspelen en speeltoestellen. Vandaag gebeurt dit nog door de Federale overheidsdienst Financiën. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein grijpt het moment aan om de belasting te hervormen.

De belasting op toestellen zoals biljarten, pooltafels, tafelvoetbal, flipperkasten en jukeboxen waar je muntstukken moet insteken om ze te laten werken, verdwijnt. Dit kadert ook binnen een efficiëntie-oefening van de Vlaamse belastingdienst. De belasting op deze speeltafels gaat over grote aantallen, maar brengt door de lage bedragen weinig op. Een vrijstelling spaart zowel papierwerk als personeel uit. De belasting op echte goktoestellen zoals bingo wordt dan weer verhoogd: vanaf 2019 gaat ze van 3.570 euro naar 4.000 euro. Vanuit de filosofie dat gokverslaving de overheid veel geld kóst.

Op dit moment werkt de federale overheid nog veel met papier. Vanaf 2019 kan de aangifte elektronisch en moet die niet meer jaarlijks opnieuw gebeuren. De oude fiscale stickers op de toestellen verdwijnen. Controleurs zullen met mobiele toestellen kunnen nagaan of voor het toestel belasting betaald is. Het verwerken en berekenen van de aanslagbiljetten zal zoveel mogelijk digitaal verlopen. Ook een bezwaar indienen, kan nu al online.