The Musketeers: gloednieuwe brouwerij nieuwe trekpleister voor Waasland

vrijdag 10 mei 2019 —

Craftbierbrouwerij van The Musketeers opende op woensdag 8 mei de deuren. Met de bouw van een gloednieuwe brouwerij wordt een belangrijke volgende stap gezet in de ontwikkeling en verdere groei van Brouwerij The Musketeers. Daarnaast zal een sfeervol brouwerijcafé het uitstalraam van de brouwerij worden en meteen een toeristische hotspot creëren in het Waasland.

De brouwerij werd op 8 mei plechtig geopend door minister Ben Weyts en burgemeester Maaike De Rudder. "België is niet het land van het bier maar van de brouwers. Onze grondstoffen zitten niet onder de grond maar boven de grond. En daar is deze nieuwe brouwerij van The Musketeers is een prachtig voorbeeld van: een krachtige combinatie van ambacht, erfgoed en innovatie, aldus een enthousiaste Minister Weyts.

"We hebben geluk als gemeente met de brouwerij als nieuwe toeristische trekpleister voor Sint-Gillis-Waas", vertelt de burgemeester die zelf geen bier drinkt maar wel alleen maar positieve verhalen hoort over de bieren van The Musketeers.

De brouwerij is gelegen op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gillis-Waas vlakbij de Wase Golf, een aantal fietsknooppunten en wandelroutes. In samenwerking met lokale partners zullen toeristische arrangementen uitgewerkt worden. Met een brouwinstallatie van 60 hectoliter wordt het meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland.

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie kozen de brouwers voor een site met een rijk verleden en een verhaal, net zoals de bieren van The Musketeers. De oude steenbakkerij werd omgebouwd tot een brouwerijcafé. De brouwzaal, magazijn en kantoren daarentegen zijn ondergebracht in een aanpalende nieuwbouw. Beide gebouwen zijn verbonden met elkaar door een prachtige glazen binnenstraat.

Voor de brouwzaal werd steevast gekozen voor de topkwaliteit van het vermaarde Duitse Rolec. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij o.a. Brew Dog (Schotland), Meantime (VK), Lagunitas (VS) en het Belgische Sint-Bernardus. Per batch kan er 60 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo'n 24.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwde vorig jaar 8000 hectoliter. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.

De totale investering van het project bedraagt 8 miljoen euro en levert bij de opening alvast 10 extra jobs in de regio op. Brouwerij The Musketeers kan rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid via het programma 'Strategische transformatiesteun'. Die steun is er voor kmo’s en grote ondernemingen die individueel of gezamenlijk een strategisch transformatieproject willen realiseren.

www.themusketeers.be