Palm Hoppluk 2018 - Record aantal deelnemers

vrijdag 24 augustus 2018 —

Op zondag 26 augustus plukt Brouwerij Palm in Steenhuffel, samen met bierliefhebbers, haar eigen geteelde hop. Hop is één van de basis ingrediënten van bier, het zorgt voor smaak, aroma en karakter. Palm startte haar eigen hopteelt, goed voor een 3.000-tal hopranken, in 2011. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Voor deze zesde editie schreven 750 bierliefhebbers zich in om zelf deel te nemen aan de hoppluk, de registraties werden inmiddels afgesloten maar niet getreurd iedereen is welkom op dit gratis toegankelijk evenement.

Kwaliteit van de hop door de hete zomer

“Vanwege de droogte heeft de hopplant weinig vocht kunnen opnemen waardoor er minder bloei en minder belvorming is in de onderste helft van de plant. In het algemeen zijn de bellen dit jaar dus wat kleiner. Ook het stormweer, in het jargon 'hopduvel' genoemd, heeft de plant geen goed gedaan, bladeren zijn vroegtijdig afgewaaid en zijranken kennen breuk. Gelukkig doet de regen van afgelopen dagen de hop goed, extra vocht kan er voor zorgen dat de hopbellen alsnog in volume toenemen.” vertelt Palm-hopteler, Bert Jambon.

Beer & Food pairing: Foodtruckfestival met sterrenallure!

Ook voor deze editie wordt de pluk gecombineerd met een foodtruckfestival. Vanuit een tiental vintage foodtrucks worden heerlijke streetfood gerechten geserveerd. De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de Palm-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters. Sterren chef Viki Geunes ( ** ’t Zilte & U-Eat Antwerpen ) komt langs om de creaties te proeven !

Kijken, proeven, brouwerij bezoeken en fietsen

Iedereen is welkom op dit hopfeest ! De hoppluk is een attractie ook voor diegenen die niet actief aan de pluk deelnemen. Naast de brouwzaal van Palm zal ook Brouwerij De Hoorn, gekend voor haar bieren Cornet en Arthur’s Legacy, de deuren openen ! Dat geldt ook voor Stoeterij Diepensteyn, de thuishaven van de alom gekende Palm-paarden.

Liefhebbers kunnen hun bezoek combineren met fietsen via 4 ‘Knooppunter’ fietsroutes: ‘De knooppunter Palm Route’ en ‘De Knooppunter Cornet Route’ van. Alle routes starten vanuit het bezoekerscentrum ‘d’ Oude Bottelarij te Steenhuffel.

Jaarlijks € 25.000 voor jeugdverenigingen

Omstreeks 17u ontvangen de laureaten van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY de toegewezen fondsen voor 2018. Brouwerij Palm richtte het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY op ter ere en ter nagedachtenis van Alfred Van Roy (°1913 - +2009). Brouwer Alfred Van Roy werd op 23 september 2008 tot ereburger van de gemeente Londerzeel benoemd, hij heeft brouwerij Palm ontwikkeld tot één van de vermaardste brouwerijen van het land.

Palm nv en Diepensteyn nv voorzien samen een bedrag van € 25.000. Het Fonds heeft tot doel de jeugdwerking in Londerzeel te ondersteunen. Verenigingen met een jeugd- of wijkwerking die focussen op jeugd kunnen aanmerking komen voor gelden uit het Fonds.. Dit fonds geeft aan dat de brouwerij veel belang hecht aan de lokale verankering en ondersteuning van het verenigingsleven.

Kampioenschap Highland Games

Ook dit jaar wordt de Hoppluk met Highland Games gecombineerd. Volgens de overlevering werden vanaf de elfde eeuw in Schotland de eerste Highland Games gehouden. Krachtpatsers strijden om de Belgische titel in allerlei proeven zoals paal- en schoofwerpen, hamerslingeren en touwtrekken.

Praktische info Palm HOPPLUK 26/08/2018: www.hoppluk.be