Resultaten AB InBev voor 2018

vrijdag 1 maart 2019 —

Anheuser-Busch InBev publiceert op 28 februari resultaten voor het volledige jaar en het vierde kwartaal van 2018. In het afgelopen jaar steeg de omzet van AB InBev op vergelijkbare basis met 4,8% naar 54,6 miljard dollar (48 miljard euro). De bierreus blijft echter zitten met torenhoge schulden.

Bierbrouwer AB InBev heeft vorig jaar goede zaken gedaan op belangrijke biermarkten als Mexico, China, West-Europa, Colombia en Nigeria. De grootste brouwer ter wereld zag bovendien de opbrengsten van zijn wereldwijde merken Budweiser, Stella Artois en Corona flink toenemen, onder meer dankzij een sterke reclamecampagne rond het WK voetbal.

In het afgelopen jaar steeg de omzet van AB InBev op vergelijkbare basis met 4,8% naar 54,6 miljard dollar (48 miljard euro). De bierreus blijft echter zitten met torenhoge schulden. Vorig jaar bracht de brouwer 567 miljoen hectoliter bier aan de man, dat is een stijging met 0,3%. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 7,9% naar 22,1 miljard dollar (iets meer dan 19 miljard euro), dankzij kostendiscipline: de biergigant slaagde erin om voor 805 miljoen dollar (700 miljoen euro) kosten te besparen. Door de overname van SABMiller in 2016 kon AB InBev al 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro) besparen.

Diezelfde overname heeft er evenwel ook voor gezorgd dat de bierbrouwer gebukt gaat onder een hoge schuld en daar kwam het afgelopen jaar weinig verandering in. De verhouding tussen de schulden en de EBITDA daalde van 4,8 in 2017 naar 4,6 in 2018. De bierreus voorziet een verhouding van minder dan 4 tegen eind 2020.

Om de schuldgraad terug te dringen kondigde AB InBev in oktober al de halvering van zijn dividend aan. Door de ingreep komt er 3,6 miljard euro vrij om schulden af te betalen. Het bedrijf herschikte ook de schulden door de uitgave van nieuwe obligaties en het opkopen van oude. De nieuwe schulden hebben een looptijd van 20 jaar, terwijl de oude binnen 4,6 jaar moesten worden terugbetaald.

Zie HIER het volledige persbericht.

Bon: RetailDetail