Ruzie in Rochefort: monniken tegen steenkappers

vrijdag 9 juni 2017 —

Het gist nog altijd in het Waalse stadje Rochefort in de provincie Namen. De geplande uitbreiding van een steengroeve zou volgens de lokale monniken het beroemde trappistenbier van Rochefort bedreigen. De steengroeve heeft nu een vergunning gekregen om testen uit te voeren, de abdij gaat die aanvechten.

De Tridainebron ligt op een hoogte van 211 meter boven de zeespiegel en boven de vallei van Rochefort. Het bedrijf Lhoist baat nu de kalksteengroeve La Boverie vlakbij uit tot een hoogte van 220 meter. Lhoist wil de groeve nu verdiepen tot 160 meter, dus een pak dieper dan de bron. De waterspiegel in de grot zou daardoor droogvallen, maar Lhoist is bereid om een pompsysteem te bouwen waardoor water uit onderliggende lagen alsnog naar de bron zouden worden gebracht.

Dat zint de monniken en de inwoners van Rochefort niet. Die vrezen dat het water vervuild zal worden of dat hoe dan ook de samenstelling ervan zou veranderen. Dat zou de smaak van het bier kunnen veranderen en de internationale reputatie van de Rochefort-trappist ondermijnen.

www.abbaye-rochefort.be