Spa Monopole krijgt de hoogst mogelijke certificering voor duurzaam waterbeheer

vrijdag 11 september 2020 —

De site van Spa Monopole kreeg net het Platinum-certificaat toegekend door de Alliance for Water Stewardship (AWS), het meest gerenommeerde label op internationaal niveau voor duurzaam waterbeheer. Dit is het hoogst mogelijke resultaat. Spa Monopole is ook de eerste producent van mineraalwater in Europa die deze uitzonderlijke certificering ontvangt als beloning voor meer dan 130 jaar bescherming van het water en milieu in Spa. De Spadel-groep streeft ernaar tegen 2025 een Platinum-certificaat in de wacht te slepen voor al haar sites in België, Frankrijk en Bulgarije.

Het familiebedrijf Spadel wordt reeds jarenlang erkend als één van de voornaamste referenties in Europa op het gebied van duurzaam beheer en bescherming van het watererfgoed. We kunnen zelfs stellen dat de Belgische groep een pionier is in Europa inzake duurzame ontwikkeling, aangezien het eerste beschermd gebied rond de bronnen in Spa helemaal teruggaat tot 1889, terwijl de eerste wet die natuurgebieden beschermt waar mineraalwater gewonnen wordt dateert van 1772. De directie van Spadel en Spa Monopole heeft dus reeds decennia geleden ingezien dat water en het milieu kostbare grondstoffen zijn die beschermd moeten worden voor de toekomstige generaties. Spadel past reeds jarenlang het motto “putten zonder uit te putten” toe, wat inhoudt dat maar een fractie van de hoeveelheid water die elk jaar in het waterwinningsgebied valt in de vorm van regen gewonnen wordt.

Vandaag wordt de leidinggevende rol die Spadel in Europa speelt inzake duurzaam beheer van het grondwater en het water op haar productiesite opnieuw erkend op internationaal niveau dankzij het Platinum-certificaat van AWS voor de site Spa Monopole. Deze erkenning is bijzonder belangrijk voor de Spadel-groep, omdat AWS wereldwijd een referentie is op het gebied van waterbeheer.

Spa Monopole, waterbeheer van het hoogste niveau

De certificering van AWS is bijzonder veeleisend en onderzoekt onder andere of de site van Spa Monopole voldoende rekening houdt met alle risico’s in verband met water, of een actieplan uitgevoerd wordt voor deze risico's, of er een samenwerking is met alle belanghebbenden voor het beheer en de bescherming van het water en of het water op de productiesite op een duurzame manier beheerd wordt.

“Spa Monopole is vandaag de eerste site in Europa met Platinum-certificering in de sector van het mineraalwater. Wij zijn hier uiteraard heel trots op en dit bevestigt ook dat Spa Monopole’s uitzonderlijk vakmanschap in het waterbeheer. ,” benadrukt Marc du Bois, CEO van de Spadel-groep. “Dankzij onze acties op lange termijn, onze geavanceerde uitrusting, en de maatregelen die wij blijven nemen om onze bronnen zo goed mogelijk te beheren, ben ik ervan overtuigd dat onze andere sites in België, Frankrijk en Bulgarije ook Platinum-certificering zullen behalen tegen 2025. Het doel is heel duidelijk: wij willen dat al het mineraalwater en bronwater dat de Spadel-groep op de markt brengt op een duurzame manier beheerd en gebotteld wordt, m.a.w. zonder overexploitatie, in alle transparantie en met het vertrouwen van alle andere lokale spelers die dit water gebruiken. “

Voor meer informatie, kan u terecht op de website van Source of Change.