Steunmaatregelen van de brouwerijen voor hun horecaklienteel

vrijdag 20 maart 2020 —

Alken-Maes lanceert Café Solidair-campagne om getroffen horeca te steunen, 

Nu de horeca noodgedwongen de deuren moet sluiten tot begin april, komt Alken-Maes met een campagne genaamd Café Solidair om haar getroffen cafés en uitbatingen te ondersteunen. Op deze manier wil de brouwer, die daarbij zelf ook een duit in het zakje doet, de financiën van de Alken-Maes cafés versterken zodat ze de sluitingsperiode kunnen overbruggen.

We beleven uitzonderlijke tijden, zeker de horecaondernemers die hun zaak hebben moeten sluiten. Meer dan ooit is het nu het moment om de handen in elkaar te slaan vinden ze bij Alken-Maes, die vandaag hun initiatief Café Solidair aankondigen. De campagne vertrekt van het pay it forward-principe. In dit geval betaal je je Cristal of Maes’kes op voorhand aan je favoriete café, brasserie of kantine. Die pintjes kan je dan gaat drinken eens de deuren weer opengaan. Op deze manier beschikken de uitbaters over extra financiële middelen gedurende de sluitingsperiode en kunnen ze straks een snelle doorstart maken als de veiligheidsmaatregelen zijn afgelopen.

Jan Bosselaers, Marketing Director bij Alken-Maes, legt uit hoe het systeem werkt: “Op de website www.cafesolidair.be kan je als consument je favoriete Maes of Cristal café kiezen en vervolgens het aantal pintjes selecteren dat je op voorhand wil betalen. Eens de betaling is bevestigd, wordt het bedrag overgemaakt aan de caféuitbater zodat zijn zaak extra zuurstof krijgt om de komende weken door te komen. Als consument krijg je een voucher die je straks bij de heropening van het café kunt gebruiken om je pintjes ter plaatse te gaan drinken. Of je kan de keuze maken om een donatie te doen aan je stamcafé om hen een hart onder de riem te steken.”

Alken-Maes doet daarbij zelf ook een belangrijke geste: de brouwer vergoedt namelijk de eerste 400 pintjes aan de uitbater in de vorm van gratis bier. Jan Bosselaers: “We hopen momenteel op zo’n 4.000 tot 5.000 deelnemende cafés met Café Solidair. Het zou fantastisch zijn als we al deze cafés een duwtje in de rug kunnen geven de komende weken!”

Brouwerij Palm scheldt huur cafés kwijt

Café-uitbaters die een pand huren van brouwerij Palm moeten een maand lang geen huur betalen. Dat meldt de brouwerij in een persbericht. Bedoeling is om sluitingen en faillissementen door de coronacrisis te beperken.

Palm NV verhuurt ongeveer 110 horecazaken. Dat horecapark is eigendom van Diepensteyn NV, die de panden in totaliteit aan Palm NV verbeurt die het op haar beurt door verhuurt aan horeca-exploitanten.

“Er bestaat een grote vrees wanneer er geen financiële tegemoetkomingen richting de horeca-huurders zullen worden geboden dat deze coronacrisis voor vele uitbaters tot nefaste effecten kan leiden, met sluitingen en faillissementen tot gevolg”, klinkt het.

Daarom moeten de huurders die steeds correct hun huur hebben betaald, dat een maand lang niet doen. De uitbaters zijn daar donderdag van op de hoogte gebracht.

Diepensteyn NV en Palm NV zullen dat inkomstenverlies gelijk verdelen.

Een deel van de huur van bijna duizend cafés van Brouwerij Haacht wordt deels kwijtgescholden in maart.”

“Door dit proactief te communiceren, willen we hen een administratieve rompslomp besparen”, zegt pr-verantwoordelijke Dieter Van Muylder. Van 14 maart tot 5 april zal de huur gecrediteerd worden voor de klanten die huren van de brouwerij. 

“Door een deel van de huur te laten vallen, krijgt de horeca toch een financieel duwtje in de rug en kunnen ze een doorstart maken. Het betekent voor ons ook een serieuze inspanning, die we zullen moeten herbekijken als de sluitingsmaatregel in april verlengd wordt. Voor ons is dit een logische beslissing om de horeca te steunen.” 

Vanaf volgende week schakelt de vestiging, met 400 werknemers, langs de Provinciesteenweg in Boortmeerbeek over op een minimumbezetting. “Eerst hebben we ervoor gezorgd dat onze stock voor honderd procent werd aangevuld. Wij exporteren ook nog, dus als er ergens een grens terug opengaat, moeten we klaar zijn om te leveren. Vanaf volgende week zal het merendeel van het personeel op technische werkloosheid belanden”, wil Van Muylder nog kwijt. 

AB InBev ondersteunt horeca met investering van minstens 1 miljoen euro

Ter ondersteuning van de zwaar getroffen horecasector investeert AB InBev de komende weken minstens 1 miljoen euro in deze sector via verschillende acties zoals het gratis schoonmaken van tapleidingen en de vervanging bij de heropstart van oude voorraden door vers bier. Dat meldt woordvoerster Karolien Cloots.

Voor panden die ze huurt van een eigenaar en doorverhuurt aan een horeca-uitbater geeft AB InBev uitstel van betaling van huur zolang de federale overheid de sluiting beveelt. “We zullen ook met de eigenaars van de huurpanden bespreken of er verdere maatregelen mogelijk zijn”, aldus Cloots. De brouwerij bezit met name niet zelf panden waarin horecazaken gevestigd zijn.

AB InBev bekijkt voorts met elke horecaondernemer situatie per situatie om voor elk een passende oplossing te vinden die hen zo goed mogelijk door deze moeilijke periode kan loodsen. De brouwerij staat ook in nauw contact met zowel Horeca Vlaanderen als de Belgische Brouwers en ondersteunt hun pleidooi voor overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de horecasector.