Taproom De Ranke

vrijdag 21 september 2018 —

Brouwerij De Ranke opent in het landelijke Dottenijs, net over de taalgrens, haar eigen Taproom De Ranke. Elke vrijdag en zaterdag kan je er genieten van de bieren uit het gamma van De Ranke, een brouwerijbezoek en een leuke sfeer.

Sinds 2005 brouwt De Ranke in een eigen brouwinstallatie in Dottenijs, deelgemeente van Moeskroen. “Reeds enkele jaren zaten we in de brouwerij aan onze maximale capaciteit en was er eigenlijk geen ruimte meer om nieuwe bieren te ontwikkelen of om meer te gaan produceren. Een uitbreiding drong zich dus op”, zegt de brouwer Guido Bacelle, die samen met Guido Devos de brouwerij oprichtte in 1996.

In 2016 volgden de eerste van een reeks grote uitbreidingswerken in de gebouwen van De Ranke. “Sinds de start van de werken hebben we onze brouwcapaciteit verdubbelt van 5000 hectoliter naar 10.000 hectoliter”, klinkt het. “We hebben ons tankpark uitgebreid van vier tot acht gisttanks, van een naar twee botteltanks, en van dertien naar eenentwintig lagertanks. Er werd ook een volledig nieuwe bottellijn geïnstalleerd, die tot 6.000 flessen kan vullen per uur. Ons magazijn werd een pak ruimer en we hebben ook meer plaats voor foeders en houten vaten waarin we bier laten verouderen. Ons personeelsbestand is ondertussen uitgegroeid tot een tiental vaste medewerkers.”

Uitbater Luc Savels verwelkomt er de bezoekers elk weekend. “Wij bieden de bezoekers de mogelijkheid om zes van onze bieren te drinken op tap. Daar zitten natuurlijke vaste waarden tussen, maar we pakken ook geregeld uit met een leuke verrassing. Daarnaast schenken we ook onze verschillende bieren uit de fles. Er zijn ook enkele niet alcoholische dranken te krijgen”, legt Savels uit. “Voor de kleine honger hebben we lekkere hapjesborden voorzien, met lokale kaas waarin gewerkt wordt met ons bier, paté met ons bier en lekker brood.” Je kan er genieten in de gezellige degustatieruimte van 150 vierkante meter, of op het aanpalend zonnig terras van 50 vierkante meter. Daar geniet je meteen van het fantastische zicht dat de taproom biedt over het landelijke gelegen Dottenijs.”  In de Taproom zijn bezoekers elke week welkom op vrijdag (16.30 uur tot 21 uur) en zaterdag (14 uur tot 20 uur).

Wie dat wil, koppelt een degustatie in de taproom aan een bezoek van de brouwerij zelf. “Ons brouwinstallatie is een moderne installatie die werd ontwikkeld om op een traditionele manier te brouwen, met echte hopbellen. Dat maakt ons behoorlijk uniek en zorgt er voor dat we ook veel vragen krijgen van fans die de brouwerij willen bezoeken. Wij willen hen die kans graag bieden, maar in het verleden hadden we niet altijd de mogelijkheid om hen op de goede manier te ontvangen. Net daarom hebben we samen met het openen van de degustatieruimte ook een aantal vaste bezoekersmomenten vastgelegd”, zegt de zaakvoerder, Nino Bacelle. “Individuele bezoekers en kleine groepen komen gewoon langs op deze bezoekersmomenten en kunnen genieten van een gegidste rondleiding door een van onze brouwers.” De vaste bezoekmomenten zijn elke vrijdag om 17 uur en elke zaterdag om 14.30 uur (Nederlands), om 15.30 uur (Frans), om 16.30 uur (Engels).

Maar dat is lang niet de enige vernieuwing bij Brouwerij De Ranke in de afgelopen maanden. Na meer dan twintig jaar, heeft de brouwerij recent een nieuwe huisstijl gelanceerd. “Toen we met de brouwerij begonnen, was dat voor ons eigenlijk niet echt een prioriteit. Maar na zoveel jaren konden onze etiketten wel een update gebruiken”, geeft Bacelle toe.

www.deranke.be