Truck Kartel Update

donderdag 11 januari 2018 —

Deminor heeft een nieuwe stand van zaken doorgestuurd inzake het dossier rond het Truck Kartel. Zoals u weet groepeert Deminor bedrijven die slachtoffer zijn van een onrechtmatig kartel tussen verschillende truckfabrikanten. Op 19 juli 2016 heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij een geldboete ten belope van €2,9 miljard had opgelegd voor kartelvorming. MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF erkenden hun schuld aan- en betrokkenheid bij het kartel en aanvaardden de boete via een schikking met de Commissie.

Op 27 september 2017 kondigde de Europese Commissie aan dat zij Scania een boete van €880 miljoen had opgelegd in verband met hetzelfde kartel. Scania had geweigerd om met de Commissie te schikken. Bij de aankondiging van de boetebeslissing verklaarde Europese commissaris Vestager dat Scania een “actief lid” was van het Trucks Kartel en dat Scania verantwoordelijk was geweest voor de organisatie van sommige vergaderingen van leden van dit kartel. Dit brengt het totale boetebedrag voor het Trucks Kartel op meer dan €3,8 miljard.

Drankenhandelaars die reeds het contract met Deminor hebben afgesloten maar die de bewijsstukken m.b.t hun aankopen nog niet hebben overgemaakt, worden gevraagd om dit nu snel te doen! Drankenhandelaars die nog geen overeenkomst hebben afgesloten met Deminor, maar die toch nog wensen deel te nemen kunnen dat nog doen. Wacht echter niet te lang meer!  

Deminor heeft intussen contact opgenomen met verschillende advocaten en economische experten om advies in te winnen over een aantal specifieke doch essentiële punten voor de actie. De advocaten hebben ons vooral bevestigd dat het zeer belangrijk is om over complete dossiers van onze klanten te kunnen beschikken. De leden van het Trucks Kartel zullen namelijk alle mogelijke verweermiddelen gebruiken om zich te verdedigen tegen schadevergoedingsacties, zoals bijvoorbeeld het bestaan en het bewijs van schade (los van de hoogte hiervan). Daarom zijn de bewijsstukken met betrekking tot de aankopen, leasing of huur van trucks zo belangrijk. De verdere grondige voorbereiding van de actie neemt de nodige tijd in beslag. Dit geldt voornamelijk voor het verzamelen en van de nodige bewijsstukken waaruit blijkt dat bedrijven trucks hebben gekocht tijdens de periode van het Trucks Kartel (tussen januari 1997 en januari 2011) en het bestuderen daarvan.

U kan een kopie/scan van uw bewijsstukken met betrekking tot uw aankopen, leasing en/of huur van trucks bezorgen aan Deminor via e-mail op het volgende adres: drs@deminor.com. Als u hulp nodig heeft van Deminor of bijkomende uitleg nodig heeft, aarzel niet hen te contacteren per telefoon (02 674 71 33) of per e-mail ( drs@deminor.com).