Voldoende drinken voor niets nodig?

woensdag 3 mei 2017 —

Het is weer zover: een sportosteopaat vond het nodig te verklaren dat de richtlijn om voldoende te drinken beter zou worden afgeschaft. Voor niets nodig volgens hem, drinken moet alleen als je dorst hebt. “De mens van de toekomst moet meer leven als een oermens”. En natuurlijk zijn er dan steeds journalisten bereid om dergelijke controversiële uitspraken te publiceren.

Om de haverklap ontpoppen bekende of minder bekende figuren zich tot zelfverklaard voedingsexpert en komen ze met hun eigen visie op wat gezonde voeding is. De ene week is vet ongezond, de andere week kan je er niet genoeg van eten, dan is het cholesterol en uiteraard ook suiker…

Drinken moet enkel als je dorst hebt

En nu is het dus een sportosteopaat die komt zeggen dat je pas moet drinken als je dorst hebt, en dat de bestaande richtlijnen overbodig zijn. En zijn beweringen zijn soms hoogst merkwaardig: “Als we vier dagen niet drinken, onttrekt ons brein vocht aan andere delen van het lichaam, om te blijven functioneren. We moeten immers blíjven nadenken over waar er schoon drinkwater te vinden is."

Als je weet dat de overlevingsduur zonder te drinken gemiddeld 3 à 5 dagen is, lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat iemand na 4 dagen zonder water ‘op zoek’ zal gaan.

Controversie boven wetenschap

Jammer dat de media zelden of nooit de moeite doen om voedingsdeskundigen te contacteren voor ze dergelijke onzin publiceren. Door elke week een andere theorie te horen, weet de lezer het ook niet meer. Het gevaar is hierbij dat elk voedingsadvies, ook de adviezen die wetenschappelijk gefundeerd zijn, overboord wordt gegooid.

Belang van hydratatie primeert

De enige boodschap die aandacht verdient is de noodzaak voor voldoende hydratatie.

En de cijfers zijn er nog steeds om aan te tonen dat de meerderheid van de bevolking onvoldoende drinkt. 

Bron: VIWF