Waalse Volksvertegenwoordigster wil gratis water in restaurants

woensdag 3 mei 2017 —

Vandaag mag een restaurantuitbater weigeren om gratis een glas leidingwater aan te bieden. Waalse Volksvertegenwoordigster Anne Lambelin wil daar verandering in brengen. Ze wil dat een besluit van het Waals Parlement de horeca ertoe aanspoort om de waterkaraf gratis aan te bieden.

Volgens Thierry Neyens, voorzitter van de Waalse horecafederatie, is dit voorstel “onredelijk en het irriteert de sector”. Dit is ook de mening van Yvan Roque, voorzitter van Horeca Brussel.

Restaurantuitbaters kunnen onmogelijk het water gratis aanbieden zonder dit winstverlies op andere producten, zoals brood, door te spelen.

Water vertegenwoordigt een omzet van 300 à 400 miljoen € voor de horeca. Indien water gratis wordt aangeboden, “zal een evenwicht bereikt moeten worden, volgens het principe van communicerende vaten”, aldus Thierry Neyens.

Anne Lambelin haalt een negatieve ervaring aan: ooit werd haar een glas water geweigerd dat ze nodig had om een geneesmiddel in te nemen. Horecafederaties antwoorden hierop dat ze tot de dienstsector behoren en dus nooit een glas water zullen weigeren aan iemand in nood