Wallonië probeert statiegeld voor blikjes uit

vrijdag 27 april 2018 —

Het Waalse parlement heeft woensdagavond het licht op groen gezet voor proefprojecten rond het vrijwillig terugbrengen van blikjes. Het project kadert in de strijd tegen zwerfvuil.

Wallonië wil midden 2018 al met de proefprojecten starten in een vijftiental gemeenten. Wie in één van de deelnemende gemeenten een blikje terugbrengt naar een machine op een openbare plaats of handelsplaats, zal een premie van vijf eurocent krijgen.

CDH wil dat de Waalse regering na de evaluatie van de proefprojecten vanaf 1 juli 2019 uiteindelijk statiegeld invoert op blikjes. Nochtans werd in het regeerakkoord met MR - dat meer afkerig is van het systeem - vastgelegd de kwestie te laten rusten, om eerst de mogelijke nadelige effecten in kaart te brengen.

Ook in Vlaanderen is statiegeld op blikjes en plastic flessen actueel. Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering. Dat tot ongenoegen van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), die zei dat N-VA ‘niet handelde volgens de afspraken binnen de Vlaamse regering’.

Bron: De Standaard