Zythos Consumententrofee: harttrick voor Het Anker!

vrijdag 12 juli 2019 —

De Belgische bierconsumentenvereniging Zythos vzw reikt voor het 14de opeenvolgende jaar de ‘Zythos Consumententrofee’ uit aan het meest geliefde bier van het voorbije Zythos Bierfestival, het grootste bierevenement van België.

De stemmen van de 11,000 bezoekers werden geteld en voor de 3e keer op rij kwam dezelfde winnaar uit de bus: Gouden Carolus Whisky Infused. Daarmee verbetert Brouwerij Het Anker uit Mechelen zijn eigen record van vorig jaar, toen de felbegeerde trofee voor het eerst in de geschiedenis van het festival opnieuw naar eenzelfde bier ging.

Het Zythos Bierfestival wordt sinds 2006 georganiseerd en groeide op korte tijd uit tot het grootste Belgische bierevenement. Tijdens de afgelopen editie in de Brabanthal te Leuven konden meer dan 11,000 bezoekers er op 27 en 28 april bij 106 Belgische brouwers en bierfirma’s proeven van maar liefst 575 verschillende bieren. Ieder jaar vraagt Zythos aan de bezoekers welke bieren bij hen het meest in de smaak vallen. Op een stemformulier wordt een persoonlijke top 3 ingevuld. Na telling van de ontvangen stemmen, kwam volgende top 10 uit de bus:

 1. Gouden Carolus Whisky Infused - Brouwerij Het Anker
 2. Blonde René - René
 3. Nidhoggr Speculoos Palo Santo Imperial Stout - Totem
 4. Inglorious Quad Coconut, Cocoa & Coffeebean - Inglorious Brew Stars
 5. Spacelord Habanero Heaven - Malterfakker
 6. Onyx Amburana - Brasserie Atrium
 7. Stanneman Silent Killer - Stanneman
 8. Kameradski Balsamico - Brouwerij ‘t Verzet
 9. Uw Dikke Ma Zit Aan De Zuid - Dok Brewing Company
 10. Gimme Juice - Dum’s Brew

Voor het derde jaar op rij werd de ‘Whisky Infused’ versie van Gouden Carolus verkozen tot beste bier van het festival. Volgens de organisatie won het bier dit jaar zelfs met ruime voorsprong. Brouwerij Het Anker wint zo voor de 4e maal de Zythos Consumententrofee, na eerdere winst in 2008 met ‘Gouden Carolus Hopsinjoor’. Ook dat is een record, want geen enkele brouwerij mocht de trofee vaker mee naar huis nemen.

De organisatie gaf daarnaast ook nog een top 10 prijs van de brouwerijen met de meeste stemmen over hun hele gamma. Het Anker mag zich ook in deze categorie winnaar noemen en stoot daarmee de winnaar van vorig jaar naar de tweede plaats:

 1. Brouwerij Het Anker - Mechelen
 2. Brouwerij 't Verzet - Anzegem
 3. Craywinckelhof - Lubbeek
 4. Brasserie de la Sambre - Jemeppe-sur-Sambre
 5. Duvel-Moortgat - Breendonk
 6. Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde
 7. De Dochter Van De Korenaar - Baarle-Hertog
 8. Dok Brewing Company - Gent
 9. Brouwerij Boon - Lembeek
 10. Siphon Brewing - Damme

www.zbf.be