België is hét land om biercultuur op te snuiven en brouwkennis op te doen. Dat weet ook de Nederlandse brouwerijgroep Heineken, die nu voor de tiende keer twintig van zijn meest beloftevolle brouwers uit onder andere Brazilië, Nigeria en India laat afzakken naar ons land. Alken-Maes, dochterbedrijf van Heineken, leidt hen tijdens deze ‘Master Brewers’-opleiding een week lang rond in haar sites. Van spontane gisting en lambiekbieren tot hergisting op fles: het komt allemaal aan bod.
De Belgische biercultuur werd in 2016 door de Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Toepasselijk dus dat de twintig toptalenten hun week in België op maandagvoormiddag 5 februari aftrappen in het Brouwershuis van de Belgische Brouwers op de Grote Markt van Brussel, voor onder meer een introductie over de Belgische biercultuur. Daarna bezoekt het internationale gezelschap de brouwerij van Mort Subite in het Vlaams-Brabantse Kobbegem, gespecialiseerd in kriek- en geuzebieren, voor een unieke blik achter de schermen wat betreft spontane gisting en lambiekbieren.
Op dinsdag 6 februari stond een rondleiding in het kloppende hart van Alken-Maes op het programma: de brouwerij in het Limburgse Alken. Naast de pils Cristal, Desperados en het hoppige Lagunitas worden hier ook hoge gistingsbieren zoals Affligem, Grimbergen en Hapkin gebrouwen. Bij een aantal bieren wordt ook gewerkt met hergisting op fles: een proces waarbij tijdens het bottelen extra suiker en gist worden toegevoegd.
Na Alken volgt op woensdag de Cidrerie Stassen in Aubel, in de Waalse provincie Luik, voor een inkijk in de productie van ciders. Donderdag tenslotte brengen ze een bezoek aan Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands, in de provincie Antwerpen, waar de toekomstige meesterbrouwers ontdekken hoe mout wordt gemaakt van gerst.
De ‘Master Brewers’-opleiding vond voor de eerste keer plaats in 2012. Deze week verwelkomt Alken-Maes liefst 20 brouwtalenten uit Afrika, Azië, Europa, en (Zuid-)Amerika. De deelnemers vormen het kruim van 18 verschillende brouwerijen uit respectievelijk Brazilië, Cambodja, Ecuador, Egypte, Ethiopië, Frankrijk, Haïti, India, Mexico, Nederland, Nigeria, Portugal, Spanje, Tunesië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Willem van Waesberghe, Global Master Brewer bij Heineken: “Heineken is een onderneming die actief is in ruim 190 landen, maar qua biercultuur en -expertise steken onze Zuiderburen er met kop en schouders bovenuit. Daarom sturen we de grootste brouwtalenten uit onze lokale brouwerijen over de hele wereld naar België. Ook tijdens deze jubileumeditie van deze ‘Master Brewers’-opleiding kijk ik met plezier en grote ogen naar de expertise die België heeft op het vlak van brouwen en brouwprocessen.”
“Het is een eer om telkens zo’n internationaal gezelschap te mogen verwelkomen en opleiden”, vult Ellen Mertens aan als meesterbrouwer van Alken-Maes. “Heel wat landen brouwen voornamelijk of uitsluitend pils. Door hen wijs te maken in de verschillende gistprocessen en hen letterlijk en figuurlijk te laten proeven van speciaal- en lambiekbieren, verbreden wij hun kennis en horizon. Met die nieuwe informatie en inzichten, gaan ook dit jaar 20 talentvolle brouwers aan de slag in hun thuisland. Op deze manier dragen we onze unieke Belgische biercultuur uit naar de rest van de wereld.”