Carlsberg koopt drankengroep Britvic

vrijdag 12 juli 2024 —

De Deense brouwer Carlsberg is er na twee mislukte pogingen dan toch in geslaagd de Britse frisdrankengroep Britvic te kopen. Het prijskaartje bedraagt 4,8 miljard euro.

De relatief lage waarderingen op de Londense beurs trekken de jongste maanden nogal wat kooplustigen, zoals de Belgische verzekeraar Ageas, die een mislukte gooi deed naar zijn Britse sectorgenoot Direct Line. Anderen slaagden wel in hun opzet, zoals de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky met de overname van de Britse post, Royal Mail. Carlsberg en Britvic horen nu ook in dat laatste rijtje thuis.

Nochtans had de Deense brouwerijgroep, een naaste concurrent van AB InBev, drie pogingen nodig om de leiding van Britvic zover te krijgen in te stemmen met het bod. Uiteindelijk legt Carlsberg 1.315 pence per aandeel op tafel, beduidend meer dan de 1.200 en 1.250 pence van de eerdere verworpen biedingen. Inclusief de overname van schulden waardeert dat Britvic op omgerekend 4,8 miljard euro.

Britvic werd opgericht in de jaren 1930 en heeft meer dan 35 merken die verkocht worden in ongeveer 100 landen, waaronder Robinsons sappen en Tango frisdranken. In Frankrijk is het bedrijf het meest bekend om zijn Teisseire-siropen, die in Frankrijk worden geproduceerd. Het bottelt ook Amerikaanse PepsiCo-producten voor de Britse markt.

"We willen de snelst groeiende categorieën versnellen, met andere woorden premium bieren, alcoholvrije bieren, alternatieven voor bier en koolzuurhoudende frisdranken", benadrukte Jacob Aarup-Andersen, CEO van Carlsberg, tijdens een bijeenkomst met investeerders. Dit is de eerste grote strategische transactie voor Carlsberg sinds hij in september 2023 aan het hoofd kwam te staan van de Deense brouwer.

Met de overname bereikt Carlsberg een dubbel doel: zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk en in andere dranken dan bier uitbreiden. Britvic groepeert 39 merken van niet-alcoholische dranken, zoals fruitsappen, siropen en frisdranken die in meer dan 100 landen worden verkocht. Bij ons is de groep vooral bekend van het Franse siropenmerk Teisseire, verkocht in de kenmerkende metalen bussen. Britvic was in 2023 goed voor 1,75 miljard pond (2,1 miljard euro) omzet en telt ruim 4.400 werknemers.