AB InBev vervoert Stella Artois per boot tussen Jupille en haven van Antwerpen

vrijdag 3 mei 2019 —

AB InBev zal voortaan Stella Artois per boot vervoeren van Jupille naar de haven van Antwerpen. Concreet zal de brouwerij door die modale shift zo’n 5000 vrachtwagens per jaar van de baan halen. De nieuwe bierboot werd ingehuld in het bijzijn van Eerste Minister Charles Michel, gouverneur Hervé Jamar en burgemeester Willy Demeyer.  “De export van onze bieren blijft groeien en dat brengt ook een verantwoordelijkheid mee,” zegt Fabio Sala, baas voor AB InBev in België en heel Centraal Europa. “Vanuit ons thuisland België willen we dat onze bieren wereldwijd bierliefhebbers bereiken, maar op een duurzame manier. We investeerden in dit specifieke project en hebben als doelstelling om tegen 2025 25% minder CO2 uit te stoten. Deze shift draagt daartoe bij.”

Deze bierboot is een samenwerking tussen AB InBev, Euroports en TFC en wordt enthousiast onthaald door Premier Charles Michel, gouverneur Hervé Jamar en Burgemeester Willy Demeyer van Luik. Vier boten gaan 2 keer per week, dus in totaal 8 bootritten. Gemiddeld worden er 100 containers per week vervoerd.  Het parcours gaat van Luik via het Albertkanaal naar de haven van Antwerpen. Transport over water heeft een positief effect op het milieu en op de maatschappij. De waterwegen zijn nog flexibel en lopen niet vast, in tegenstelling tot de wegen, en CO² reductie is daarvan het gevolg. “Wij werken altijd samen met onze klanten om multimodale trajecten te realiseren, samen zorgen we voor meer flexibiliteit, betere dienstverlening en duurzaamheid. Ons doel is samen met hen hun doelstellingen te bereiken,” zegt Managing Director Muriel Baugnée van Euroports.

Stella Artois is het Belgische paradepaardje van AB InBev. Momenteel is het bier een van de 3 door AB InBev wereldwijd verspreide biermerken. Het bier wordt vandaag door bierliefhebbers in meer dan 100 landen gedronken. Sinds 2014 is het volume Stella Arexport verdubbeld met een jaarlijks groeipercentage van bijna 8%. 90% van de in België gebrouwen Stella Artois is bedoeld voor export, waarvan 75% bestemd is voor de US, maar ook voor Canada, Mexico en Zuid-Korea. Van die export vertrekt ongeveer de helft vanuit Jupille. Het andere deel wordt in Leuven gebrouwen, maar door de stijgende exportvraag kon Leuven een aantal jaren geleden niet meer aan de vraag voldoen. Toen is beslist om een deel van de brouwactiviteiten naar Jupille te verplaatsen. Ondertussen is de capaciteit in Leuven aanzienlijk vergroot, maar blijft een deel van Stella Artois – ook met het oog op dit duurzame transport – gebrouwen worden in Jupille. 

Deze initiatieven kaderen in AB InBev’s wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025, waaronder ook een CO2-reductie van 25% ten opzichte van 2017. Als brouwer is AB InBev afhankelijk van natuurlijke ingrediënten en begrijpt dus als geen ander hoe belangrijk een schoon en gezond milieu en klimaat zijn. Daarom  focust het bedrijf op doorgedreven investeringen in duurzaamheid. “Zo kunnen onze bieren ook in de komende 100 jaar mensen blijven samenbrengen.” 

www.ab-inbev.be