Brouwerij Dubuisson gaat voor 100% lokale hop

vrijdag 15 september 2017 —

Hoewel bier een Belgische specialiteit is, zijn er in ons land nog slechts 18 landbouwers die hop telen, voornamelijk in en rond het West-Vlaamse Poperinge.

Vier jaar geleden vroeg brouwer Hugues Dubuisson aan Luc Lagache om op zijn grond hop te laten groeien. Voor de brouwerij is het de bedoeling om zoveel mogelijk Belgische producten in haar oudste bier Surfine te integreren. Daarvoor heeft de brouwerij een halve hectare ingericht, wat goed is voor een duizendtal hopplanten. Een jaar nadat het eerste zaad werd geplant, kon Luc Lagache onder toezicht van de brouwers de eerste planten oogsten. De opdracht is geslaagd, daar de Surfine voortaan met een “100% Belgisch” label mag pronken, wat bij tal van klanten in de smaak zal vallen.

Een 100% Belgisch Bier creëren is allesbehalve simpel. Hopteelt is wereldwijd verspreid over 3000 ha, waarvan 178 in België, wat betekent dat de binnenlandse vraag naar hop de productiecapaciteit van ons land ruimschoots overschrijdt. Producenten zijn dus genoodzaakt om in te voeren. Deze beperkte productiecapaciteit is trouwens niet de enige uitdaging. Volgens Hugues Dubuisson en meesterbrouwer Antonin Maes kost het 30% duurder om hop in België te telen dan het vanuit Tsjechië, Duitsland of Engeland in te voeren. Dit omwille van de dure arbeidskracht en apparatuur en het gebrek aan beschikbare oppervlakte. Voor één ha landbouwgrond moet men immers 25.000 € neertellen, zonder de prijs van de machines. Toch vindt Hugues Dubuisson het de moeite waard. “Het kost ons meer om hop zelf te telen dan het vanuit het buitenland in te voeren. Toch brengt dit onze lokale producten een reële meerwaarde toe. Het is bovendien zeer interessant om te bewerken. Daarom zou ik mijn productie willen verhogen.”

Tegenwoordig kan brouwerij Dubuisson met haar eigen hop enkel haar Surfine produceren, wat betekent ongeveer 5 à 10% van haar totale productie. Hugues Dubuisson vertrouwt erop dat het goedkomt met de Belgische hopteelt. “Ik ben ervan overtuigd dat sommige brouwers bereid zijn om meer te betalen teneinde een bier met Belgische hop of gerst te produceren, ook omwille van het rechtstreekse contact met de landbouwer. Dit is ook veel veiliger dan ingrediënten uit het buitenland te laten afkomen. Het moet binnen de sector zeker bespreekbaar gemaakt worden, hoewel de praktijk momenteel nog niet ingeburgerd is.”

www.br-dubuisson.com