Carlsberg schenk je uit een papieren fles

vrijdag 25 oktober 2019 —

De Deense brouwerijgroep Carlsberg heeft twee soorten papieren flessen voorgesteld, die werden ontwikkeld door de joint venture Paper Bottle Company (Paboco). Doelstelling van Paboco is het ontwikkelen van een volledig recycleerbaar papieren flesje.

Op een conferentie stelde Carlsberg twee prototypes van papieren flessen voor. Een ervan was voorzien van een laagje PET, de andere fles was gemaakt met een laagje PEF van Avantium. De flessen zullen evenwel nog niet meteen op de markt komen: "We werken aan een product dat levensvatbaar is, en dat ook qua kostprijs geschikt is voor de consumentenmarkt. Het is te vroeg om te zeggen wanneer dat het geval zal zijn", zegt Myriam Shingleton, vicepresident voor ontwikkeling bij Carlsberg aan De Standaard. "Het zal zeker nog wel een paar jaar duren."

Paboco werd vier jaar geleden onder impuls van de Deense brouwer opgericht. Het is een joint venture van de Deense verpakkingsspecialist BillerudKorsnäs (BK) en de Oostenrijkse flessenmaker Alpla. Paboco stelde vrijdag twee prototypes voor: eentje met een laagje van gerecycleerde polymeren (PET) om de vloeistoffen te scheiden van de papier­vezels, de andere met de plantaardige polymeren (PEF) van Avantium. Het laagje kunststof (de 'barrier') is essentieel voor het welslagen van de technologie.

Met de papieren fles wil Carlsberg zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Glazen flessen kunnen al uitstekend hergebruikt worden, maar hebben als belangrijkste nadeel dat ze vrij zwaar zijn. Het transport ervan vergt dus veel energie.