Distilleerderij in Mont-Saint-Jean

vrijdag 28 juli 2017 —

De Martin groep werkt verder aan de vernieuwing van boerderij Mont-Saint-Jean te Waterloo. Al twee jaar is er een brouwerij opgestart met een capaciteit van 6.000 hectoliter. In juni huldigde Anthony Martin een splinternieuwe distilleerderij in. De verantwoordelijke van de groep gelooft dat de alcoholstokerij in België een even grote boem zal kennen als de microbrouwerijen.

Voordat ze met de productie van whisky beginnen voorziet Edward, de zoon van Anthony Martin, de lancering van een gin voor het einde van de zomer. Liefhebbers van gin zullen echter zolang niet moeten wachten, daar de groep aan de distilleerderij van Biercée reeds opdracht gegeven heeft om voor hun een gin te ontwerpen.

Steeds op dezelfde boerderij, maar ditmaal in de kelders, is een zaal ingericht waar eikenvaten opgeslagen kunnen worden. De nieuwe zaal zal zowel vaten kunnen bevatten voor de rijping van whisky als kunnen ruimte geven aan het experimenteren met “barrel ageing” voor bier.

De site in Waterloo maakt deel uit van de drie assen van de “craft” strategie van de Martin groep, naast Brugge (Bourgogne des Flandres) en Itterbeek (Timmermans). Daarnaast werkt Martin met drie Vlaamse brouwerijen (Martens, Palm en Roman) voor het ontwerpen van hun gearomatiseerde bieren, waaronder het onuitputtelijke Gordon-gamma. “Het is dit segment dat de financiering van onze craft-projecten mogelijk maakt”, aldus Anthony Martin. Het is trouwens hetzelfde segment dat de kleinzoon van John Martin ertoe zal helpen om zijn laatste project te verwezenlijken, met name de oprichting van een microbrouwerij in Antwerpen, de stad waar zijn grootvader zich in 1909 vestigde...

www.fermedemontsaintjean.be