Duvel-Moortgat en Caulier investeren in Italiaanse bieren

vrijdag 28 juli 2017 —

Duvel Moortgat heeft een minderheidsparticipatie van 35 procent bij een Italiaanse brouwerij genomen. Het gaat om Birrificio del Ducato, een artisanale brouwerij uit Soragna dat in de buurt van Parma ligt. “We zijn verheugd om Birrificio del Ducato als deel van de familie te mogen verwelkomen”, klink het bij de brouwerij uit Breendonk.

Birrificio del Ducato werd in 2007 opgestart door de vennoten Manuel Piccoli en Giovanni Campari. Dat het om een kleine brouwerij gaat, blijkt uit de productiecijfers: minder dan 5.000 hectoliter in 2016. Maar het gaat ook om een succesvolle brouwerij. Zo werd Birrificio del Ducato reeds meermaals bekroond, met onder meer de prijs van Italiaanse brouwerij van het jaar 2010 en 2011. “De voorbije jaren hebben we de groei van de brouwerij via bankleningen en eigen middelen ondersteund”, zegt Manuel Piccoli. “We hebben verschillende doelen bereikt, soms met grote moeite. Vandaag willen we die groei doorzetten met een partner die met de wereld van het ambachtelijke bier vertrouwd is. We zijn ervan overtuigd dat Duvel Moortgat ons op deze weg kan begeleiden.”

Bij Birrificio del Ducato wordt een grote variëteit aan bieren gebrouwen. Het zijn er negen in totaal, waaronder Via Emilia, A.F.O. en Chimera. Manuel Piccoli en Giovanni Campari blijven volledig zelfstandig hun brouwerij verder uitbouwen. “Duvel Moortgat zal niet tussenkomen in de organisatorische en productiebeslissingen”, verduidelijkt Giovanni Campari.

Gedreven door ambitie en passie wil Caulier Sugar Fee de beste low carb craft bieren produceren. Dit op basis van de beste ingrediënten en zonder gebruik te maken van zoet-, kleur- of bewaarstoffen. Recent werd een samenwerking opgestart met Bruno Carilli en Birra Toccalmatto. Bruno wordt in de wereld van het craft beer gezien als een kleine magiër die geen enkel experiment schuwt om beer geeks Extra Smaak te bezorgen. In combinatie met de hightech installatie van Toccalmatto is dit de perfecte manier om Italië één van de belangrijkste exportmarkten voor Caulier- en bij uitbreiding heel Zuid-Europa te voorzien van vers bier met de optimale smaak.

Alles wat uit de ketels van Toccalmatto komt, krijgt systematisch hoge scores op de belangrijkste rating websites. Geen bierstijl is Toccalmatto vreemd en geen enkel experiment taboe. Hoppen vormen de rode draad in veel van hun bieren, maar als brouwer in een land met vooral een wijnreputatie was het een natuurlijke zaak om ook te gaan experimenteren met druiven en rijpen van bier op houten vaten. Het is een ervaring die alleen maar een meerwaarde kan vormen bij toekomstige experimenten en productontwikkeling aangezien Caulier Sugar Free zelf plannen heeft om de grens tussen bier en wijn te gaan aftasten en te gaan onderzoeken welke ‘kruisbestuiving’ tussen beide mogelijk is. Bruno heeft met Toccalmatto de eerste stappen op die grens reeds gezet.