Haeseveld: een gloednieuwe brouwerij in Gent

vrijdag 31 juli 2020 —

In aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo, de Gentse burgemeester Mathias De Clercq en andere notabelen heropende de Haeseveld-site op 17 juli officieel de deuren voor het grote publiek. Gent is niet alleen een nieuwe brouwerij en een nieuw biermerk rijker – de site huisvest ook een horecazaak en een feestzaal. Gelegen langs de fietssnelweg F4 is de Haeseveld- site een ideale tussenstop voor fietsers én wandelaars.

De idee om de Haeseveld site te laten herleven ontstond in 2018 bij 4 lokale ondernemers: Hans De Gusseme – wiens familie de site verwierf in 1981 –, VPK voorzitter, Jean-Paul Macharis, Alain De Laet – gedelegeerd bestuurder van brouwerij Huyghe en Bernard Deryckere, voormalig CEO van Alpro en erevoorzitter FEVIA. Samen zetten ze hun schouders onder dit project en na meer dan een jaar van ingrijpende renovatiewerken straalt Haeseveld weer als vanouds.

De Normandische villa, de inpakhal, de watertoren en de stookplaats werden met respect voor traditie en oog voor detail gerestaureerd en op die manier in alle eer hersteld. De site is een stille getuige van het industrieel archeologisch verleden van de Gentse tuinbouw, maar kreeg desalniettemin een moderne invulling: ze huisvest een nieuwe lokale brouwerij, een horecazaak en een feestzaal. Gasten kunnen ook op het grote buitenterras genieten van de groene omgeving, terwijl de kinderen hun hartje ophalen op de speelweide. Om helemaal een vakantiegevoel op te wekken, werden er ook 2 petanque banen aangelegd.

Het kloppend hart van het hele project is de brouwerij. De koperen brouwketels kregen dan ook een centrale plaats in de horecazaak en schitteren vanuit elke hoek op de site. Samen met de opening lanceert Haeseveld een aantal nieuwe smaakvolle bieren, telkens gebrouwen volgens een uniek recept:

  • HAESEVELD STRONG BLOND (7,9 % vol.alc.) Een sterk blond bier, lichtjes troebel en met een fijne, wandklevende schuimkraag. Proeft zeer sterk fruitig, maar ook moutig en hoppig, rond en opdrogend, de smaak vloeit langzaam uit.
  • HAESEVELD ULTRA STRONG BLOND (10,5 % vol.alc.) Dit is een echte kwadrupel, met sultana rozijnen in de neus en een licht zuurtje zodat de smaak niet kleverig wordt. Een geslaagde pousse café!
  • HAESEVELD PREMIUM PILSNER (5,3 % vol.alc.) Een ongefilterd, volmondig pilsbier met mooie sluier en fijn schuim . Proeft heel fruitig en hoppig, zoals een echte pils moet zijn.
  • HAESEVELD STRONG DARK (8,7 % vol.alc.) Mooi bruin bier met impressie van kersen in de neus en moutig zoals vers gesneden brood, niet zoet en met een zeer intense smaak. Een verademing in de bruine bierwereld!

Hans De Gusseme, CEO van de brouwerij, voegt er nog aan toe: “De brouwinstallatie heeft een capaciteit van 20 hectoliter en met 200 geplande brouwdagen mikken we op 4000 hectoliter op jaarbasis in een eerste fase. Het jaarlijks volume kan opgetrokken worden tot 8.000 hectoliter. Met onze Haeseveld bieren willen we mensen opnieuw samenbrengen en laten genieten op deze magische plaats waar het voor mijn familie in 1981 allemaal begon. Ik ben dan ook vereerd dat ik vandaag kan bijdragen aan de uitbreiding van het merk Haeseveld niet enkel in de Gentse regio, maar ook daarbuiten.”

Op het etiket van de bieren prijkt – hoe kan het ook anders – een haas. Maar niet zomaar een haas, het is een bijzonder exemplaar: een haas met een gewei! De inspiratie hiervoor kwam er naar aanleiding van een toogverhaal dat al heel lang de ronde deed in Gasthof Haeseveld: namelijk dat er in de omgeving een haas met een gewei rondhuppelde. Haeseveld serveert een beetje magie in een glas. De hazen met hun gewei staan daarom symbool voor gezellige ontmoetingen met verrassende en onvergetelijke verhalen.

www.haeseveld.be