Oud Beersel innoveert met lambiek in bag-in-box

donderdag 11 oktober 2018 —

Gedurende 10 jaar werd er bij Brouwerij Oud Beersel onderzoek gedaan naar de geschikte verpakking om traditionele lambiek op bag-in-box te kunnen verdelen.

In het begin van de 20ste eeuw werd lambiek op houten vaten aan de café’s geleverd. Deze traditie is door de opkomst van het flessenbier teloor gegaan. De lambiek beer box van Oud Beersel laat deze traditie op een hedendaagse manier herleven en dat werd op 8 en 9 september gevierd op de lambic blending experience bij Oud Beersel.

Voor de opkomst van het flessenbier werd er in Brussel en omstreken veel Lambiek gedronken. Lambiek is een bier dat zijn oorsprong kent in de 13de eeuw en dat spontaan tot gisting komt op houten vaten. Na een verdere rijping werd de Lambiek op houten vaten van 250 liter, Brusselse tonnen genaamd, naar de café’s gebracht. Het bier werd er afgetapt in stenen kruiken om zo aan de klanten te worden geschonken. Eenmaal een vat aangeslagen werd diende het zo snel mogelijk leeggedronken te worden om een goede kwaliteit van lambiek te kunnen bieden. Door de opkomst van het pilsbier dat makkelijk op fles kan verdeeld worden, is deze traditie stilaan teloor gegaan.

In 2008 is Oud Beersel gestart met het afvullen van Lambiek op bag-in-box. Deze verpakking is vooral bekend voor wijn en voor artisanale fruitsappen. Daar de Lambiek geen filtratie noch pasteurisatie ondergaat, wordt er door de aanwezige micro-organismen nog matig CO2 geproduceerd. Bij een standaard bag-in-box zet hierdoor de zak uit waardoor de kartonnen doos bol komt te staat en de zak uiteindelijk lekt. Hierdoor werd tot op heden deze verpakking enkel verkocht in de brouwerijwinkel van Oud Beersel en aan een aantal lokale horeca zaken.

Gedurende 10 jaar werd er bij Oud Beersel onderzoek gedaan om traditionele lambiek gerijpt op houten vaten te kunnen aanbieden aan al haar klanten. Dit onderzoek heeft geleid tot de exclusieve Lambiek BEER BOX verpakking van Oud Beersel. De innovatie zit in de zak die volledig opnieuw is ontworpen waardoor deze geschikt is voor een binnendruk tot 3 bar. De zak wordt direct onder druk afgevuld en behoudt hierdoor zijn vorm. Deze innovatie zorgt ervoor dat Oud Beersel nu Lambiek kan leveren aan iedere speciale bierzaak in de wereld. De eerste BEER BOXEN zijn al onderweg richting Italië, Denemarken, Zweden, Japan en China.

Meer info op www.oudbeersel.com