Restalcohol afkomstig uit alcoholvrije bieren van AB InBev wordt biobrandstof

vrijdag 22 februari 2019 —

Het brouwen van steeds meer alcoholvrije bieren, betekent ook steeds meer restalcohol. De alcohol die na de fermentatie uit de bieren wordt gehaald, werd tot nu toe gewoon gezien als restafval.

David De Schutter, hoofd R&D voor AB InBev Europa, vond dat dit duurzamer kon en ontwikkelde samen met zijn team een aantal concrete, circulaire toepassingen voor de overblijvende alcohol. De eerste daarvan is het omzetten van 1 miljoen liter restalcohol naar biobrandstof. "85 blikjes alcoholvrij bier kunnen zorgen voor 1 liter biobrandstof. Het doel is om op lange termijn geen alcoholafval meer te hebben. We willen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken in de circulaire economie."

Wekelijks vertrekken bij AB InBev Leuven zo’n drie tankwagens met alcohol, goed voor samen 75.000 liter alcohol. Dat is de restalcohol van het hele niet-alcoholische gamma waaronder Leffe Blond 0.0%, Hoegaarden 0.0% en voor het overgrote deel Jupiler 0.0%.

“Toen het productievolume van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de alcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken,” legt Yleni De Neve uit, milieumanager voor AB InBev Europa die het project concreet uitwerkte. “Daar stopte het tot nu toe. We hebben onszelf uitgedaagd: dit kan ecologischer en ambitieuzer. Vandaar dat we 2 jaar geleden gestart zijn met nieuwe toepassingen bedenken en testen.”

De deal met ALCOGROUP is daar de eerste concrete uitkomst van. ALCOGROUP, Belgische producent van biobrandstoffen en meteen één van de grootste Europese producenten, koopt vanaf februari wekelijks restalcohol op bij AB InBev. Van nu tot en met juni loopt een project waarin zij in totaal zo'n 1 miljoen liter restalcohol zullen omzetten in biobrandstof.

Omdat het alcoholpercentage in de onttrokken alcohol te laag was en niet stabiel, was de uitdaging groot. "De primaire focus ligt op de productie van het alcoholvrije bier, het proces van onze verschillende bieren verschilt lichtjes en die alcohol wordt samengevoegd. Dit resulteerde in variaties in alcoholpercentage. Om de restalcohol interessant te maken voor ALCOGROUP hebben we moeten werken op de stabilisatie van het proces." zegt Yleni De Neve. Dat alcoholpercentage ligt nu rond de 18%. ALCOGROUP bewerkt die alcohol tot een hoger percentage alvorens er biobrandstof van te maken.

Van bijproduct tot co-product

“Dit is ook een mooi voorbeeld van waarom we onze reststromen intern niet meer benoemen als bijproducten maar co-producten. We hebben als ‘s wereld leidinggevende brouwer een verantwoordelijke en inspirerende functie. We willen ook andere brouwers en industrieën tonen dat circulaire en duurzame economie de enige juiste toekomst is," besluit De Schutter.

Voor de wetenschappers De Neve en De Schutter is deze toepassing nog maar de start: “Dit is een zeer mooi begin en een interessante drijfveer binnen het bedrijf. Als de populariteit van de niet-alcoholische bieren zo blijft stijgen, en dus ook de restalcohol willen we de uitdaging aangaan om er een hoogwaardig co-product van te maken." In Australië maakt AB InBev bijvoorbeeld al hoogwaardig azijn op basis van restalcohol.

Geen duurzaamheid, geen bier

Midden maart 2018 kondigde AB InBev aan om tegen 2025 in te zetten op nieuwe, ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Ook partners, belanghebbenden en nu ook de bredere industrie worden betrokken in die visie. AB InBev zet onder meer in op slimme landbouw, op waterbeheer, op circulaire verpakkingen en op klimaatregelen. Voor AB InBev heeft duurzaamheid een vergaande impact. “Duurzaamheid ís onze business. Zonder gezond ecosysteem geen bieren.”

www.ab-inbev.be