Stokerijen gaan tijdelijk ontsmettingsalcohol voor medische sector produceren

vrijdag 20 maart 2020 —

Nu het 'normale' leven platligt, ontstaat er een heuse corona-industrie: in binnen- en buitenland schakelen stokerijen over op de productie van ontsmettingsalcohol. Zelfs LVHM vervangt parfumflesjes door handgel.

Na modehuis Xandres, dat mondmaskers begint te naaien, offeren nu ook steeds meer andere bedrijven hun productielijnen op voor de bestrijding van de corona-epidemie. Zeker nu van 'business as usual' toch geen sprake meer kan zijn, wordt de corona-industrie voor sommigen een voor de hand liggend alternatief.

Gezien de overweldigende vraag naar ontsmettende handgel, en nu de cafés toch niet open mogen, zetten steeds meer stokerijen en brouwerijen hun productiemiddelen in voor de productie van ontsmettingsalcohol. Stokerij Rubbens, maker van gin en jenever, ging in België met het idee van start: maandag kreeg het bedrijf goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en vandaag levert de stokerij al 10.000 liter medische alcohol per dag af. 

Andere sterkedrankproducenten volgen het voorbeeld: ook stokerij De Moor uit Aalst en Brouwerij & Distilleerderij Wilderen gingen inmiddels aan de slag en in Deinze heeft de bekende jeneverproducent Filliers de aanvraag ingediend om spoedig te kunnen starten. De Algemene Administratie Douane en Accijnzen heeft immers op vraag van minister van Financiën Alexander De Croo de vergunningsregels versoepeld om ontsmettingsalcohol te mogen stoken. Het Rode Kruis beklemtoont wel dat handgel of ontsmettingsmiddel niet helpt als het alcoholgehalte onder 70% ligt.

Bron: RetailDetail