Wijnberg, Brouwerij De Ranke

vrijdag 10 juli 2020 —

Brouwerij De Ranke stelt Wijnberg, haar nieuwste bier voor. Een donkerbruin bier geïnspireerd door haar regio waar Oud Bruin een bekende bierstijl is. Wijnberg is 5.8 % vol.alc. en verzoent twee traditionele Oud Bruin-stijlen tot een nieuw soort Oud Bruin, die qua smaak tussen zoet en zuur balanceert.

In regio rond Kortrijk en Roeselare vind je traditioneel heel wat roodbruine bieren en rond Oudenaard wordt de Oudenaards bruin gemaakt. Pal tussen de beide regio’s ligt de brouwerij en het zal niet verbazen dat haar brouwers sterk vertrouwd zijn met deze lokale bierstijl. Met Wijnberg verenigen ze deze twee stijlen samen tot een nieuw type ‘Oud Bruin’-bier.

Bij het blenden van Wijnberg wordt één derde jong bier gemend met twee derden bier dat minimaal 2 jaar op hout gerijpt bier. Om de complexiteit van het bier te versterken werd ook een deel Jacobins Oud Foederbier toegevoegd, gemend door Brouwerij Vander Ghinste in Bellegem, op amper zes kilometer van Brouwerij De Ranke.

De gebruikte kleurmout geeft het bier haar kenmerkend, natuurlijke donker bruine kleur en het bier heeft een alcoholgehalte van 5.8 %. Tijdens de lange veroudering van het bier op hout vindt een natuurlijk verzuringsproces plaats. Deze zuurheid is een mooie combinatie met het moutkarakter en het zoete element door de restsuikers van de donkere mout. Hierdoor heeft Wijnberg een complexe smaakbalans tussen zoet en zuur, kortom een bier dat je perfect kan later verouderen in de kelder.

De naam van deze nieuwe telg verwijst naar de Wijnberg, een wijk in Wevelgem waar een van de brouwers opgroeide. Daarnaast is het ook een knipoog naar het vineuse karakter van het bier.

Wijnberg is beperkt beschikbaar in flessen van 75 cl. Reservaties zijn sterk aangeraden.

www.deranke.be