7% minder suiker in frisdranken

vrijdag 31 augustus 2018 —

Het gemiddelde suikergehalte in frisdranken is met 7,1% gedaald tussen 2012 en 2016. Dat blijkt uit cijfers van het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF). De sector heeft zich bij minister Maggie De Block geëngageerd om het suikergehalte in deze categorie met 10% te doen dalen tussen 2012 en 2020 om zo de totale suikerreductie sinds 2000 te brengen op 25%. 

Om de beoogde daling van het suikergehalte te bereiken, zetten de producenten in op een mix van maatregelen. Ten eerste is er de ‘herformulering’ van bestaande producten. Ten tweede worden suikerarme en suikervrije varianten gepromoot bij de consumenten. Het aandeel van suikerarme en suikervrije dranken bedraagt ondertussen 30% van het totale volume op de markt. Tot slot worden nieuwe dranken ontwikkeld met minder of zelfs geen suiker. De sterke groei van het segment van de gearomatiseerde waters is hier een mooi voorbeeld van. Ten opzichte van het jaar voordien is het volume aan gearomatiseerde waters in 2017 gegroeid met 43%. Het VIWF pleit er in dit kader ook voor dat gearomatiseerde waters niet langer onderworpen zijn aan de zogenaamde ‘gezondheidstax.’

Hoewel ze niet de spectaculaire stijgingen kunnen voorleggen als de gearomatiseerde waters, zijn ice coffee en ice tea eveneens aan een stevige opmars bezig, met een groei van respectievelijk 6% en 3,5% in 2017. Deze tegenhangers van de klassieke warme dranken bestaan in steeds meer varianten. Net als de energiedranken, werden deze categorieën uitgebreid met light en zero alternatieven.

www.fieb-viwf.be