Aantal brouwerijen op jaar tijd met 15% toegenomen

woensdag 3 mei 2017 —

Eind 2015 waren er in ons land 296 brouwerijen en bierfirma’s die voor opdrachtgevers bier brouwen, actief. Dat zijn er 15% meer dan in 2014, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. Het is een sector in volle ontwikkeling, want op vijf jaar tijd nam het aantal brouwerijen en bierfirma’s in ons land met maar liefst 86 procent toe. “In België, maar ook in heel wat andere landen is er een toenemende vraag naar onze speciaalbieren. Dat verklaart voor een groot stuk die spectaculaire toename in de sector”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Vroeger dronken we vooral pils, maar nu willen we elke week van een ander bier kunnen nippen.”

In weinig sectoren is een dergelijke opmars de afgelopen jaren gezien. Nochtans zit de bierconsumptie in ons land al een paar jaren in een dalende lijn. Vorig jaar dronken we met zijn allen een kleine 8 miljoen hectoliter bier. In 2010 ging het nog om 8,5 miljoen hectoliter. Ondertussen bleef de binnenlandse productie van bier wel toenemen: van 18 miljoen hectoliter in 2010 naar bijna 20 miljoen hectoliter in 2015. 66% van de bierproductie in ons land is voor export bedoeld. Die dalende consumptie in eigen land hoeft dus nog geen ramp te betekenen. Grootste afnemers waren in 2015 Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Bovendien drinken Belgen in plaats van de vroeger gangbare pils steeds meer zwaardere bieren, waarvan er qua hoeveelheid minder gedronken wordt dan een pilsbier.

Problematisch is wel dat de sector op geregelde tijdstippen getroffen wordt door accijnsverhogingen, die in het kader van een begrotingsakkoord worden doorgevoerd. De laatste accijnsverhoging ging in op 1 november 2015: toen werden de accijnzen op een flesje bier van 25 centiliter nog met 0,06 eurocent verhoogd. “Indien we ons bier verder willen promoten, blijven zulke accijnsverhogingen het best helemaal weg”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “De accijnzen op bier zijn in ons land dubbel zo hoog als die in dat andere bierland, Duitsland. Onze Oosterburen beschermen en moedigen hun biercultuur duidelijk meer aan dan bij ons.”

Bron: Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen