De 10 biertrends voor 2018

vrijdag 2 maart 2018 —

2017 werd gekenmerkt door de opkomst van biersoorten zoals NEIPA, Berliner Weisse en milkshake IPA. Wat zijn de tendensen voor 2018?

Sour met lactose

Reeds een topper in de VS, deze trend is eind 2017 naar Europa overgewaaid, met o.a. de Berliner Weisse en andere zure bieren met lactose. Deze zorgt voor een zoetzure mengeling. Vaak wordt er fruit aan toegevoegd, wat bieren geeft die rechtstreeks door ijscrème en yoghurt geïnspireerd zijn.

Seizoenbieren en “farmhouse style”

Boerderijbieren hebben de wind in de rug. Deze trend is allesbehalve nieuw maar zal in 2018 hoge toppen scheren. Men zal moderne seizoenbieren steeds meer vervangen door traditionele boerderijbieren, met lokale ingrediënten (malt, granen, fruit, biergisten).

Steeds troebelere bieren

2017 was reeds gekenmerkt door de opkomst van troebele IPA’s, zoals de NEIPA. In 2018 zullen bieren steeds troebeler gemaakt worden, zowel IPA’s als andere soorten bier.

Ultra-light bieren

Bieren met een alcoholvolume lager dan 3,5% zullen een explosieve groei meemaken.

Sour IPA

Sour en IPA zijn de twee recentste grote trends in de brouwerswereld. Dit jaar zullen steeds meer Sour IPA’s hun intrede doen, met biersoorten zoals de Gose IPA of de Berliner IPA.

Lactobacilleae overal!

Tot op heden waren lactobacilleae (of melkzuurbacteriën) voorbehouden voor een bepaald soort licht zure bieren, zoals Berliner Weisse en Gose. Dit jaar zullen melkzuurbacteriën in meer soorten terug te vinden zijn, zoals Berliner Porter, Berliner Amber Ale enz. Dit leidt tot een gloednieuw soort, de “golden sour”. De term omvat lichte gerstbieren die met lactobacilleae gebrouwen zijn.

“Rauwe” bieren

Dit soort bieren, die zonder te koken gebrouwen wordt, zou in 2018 steeds meer de kop moeten opsteken.

Nieuwe speciale lagers

In Europa vindt men steeds meer hoppig of lichte lagers (type pils). In 2018 zullen nieuwe soorten lagers opkomen, met een enorme groei van soorten zoals Marsen, Oktoberfeest, California Common en Vienna lagers die heel wat amberbieren zullen vervangen. Enkele “scharrebieren” zullen donkerbieren of stout vervangen.

Bieren geïnspireerd door andere dranken.

Dit jaar zullen we steeds meer bieren aangeboden worden die door andere dranken of cocktails geïnspireerd zijn: Monitor, Porto, Daiquiri, Rosé pompelmoes, gingerale, old fashioned ipa, limonade, whisky sour…

Bloemen en planten

Zoals vorig jaar zullen fruitbieren standhouden. In 2018 zullen we echter een opwaartse trend meemaken van bieren op basis van planten en lokale kruiden: hibiscus, citronella, vlierbes, munt, verbena, rozen, mélisse, jasmijnthee, earl grey...

Bron: www.happybeertime.com