PepsiCo sluit fabrieken, voorspelt daling inkomsten

vrijdag 22 februari 2019 —

PepsiCo gaat fabrieken sluiten en korten in het personeelsbestand. Het Amerikaanse bedrijf achter onder andere Lay’s chips, 7UP en Pepsi cola verwacht afnemende inkomsten voor 2019. Dat meldt de snack- en frisdrankproducent vrijdag in een persbericht over de kwartaalcijfers van eind 2018.

PepsiCo sluit naar eigen zeggen fabrieken om “zijn wereldwijde productievoetafdruk te optimaliseren”. Het bedrijf verwacht dat de inkomsten in 2019 met 1 procent zullen afnemen. Vorig jaar zette het bedrijf nog bijna 65 miljard dollar (bijna 58 miljard euro) om, 2 procent meer dan in 2017.

Het bedrijf kampte met onder meer hogere transport- en aluminiumkosten en heeft om die reden zijn prijzen verhoogd. Dit droeg bij aan een hogere omzet in 2018. Met name Frito-Lay, het bedrijfsonderdeel verantwoordelijk voor zoute snacks zoals Tostitos, deed het de afgelopen jaren goed. In het vierde kwartaal van 2018 daalde de omzet bij deze tak van PepsiCo echter, wat deels reden was voor de negatievere voorspelling voor dit jaar.